Megéri ipari ingatlanba fektetni

Az ipari ingatlanok piacán továbbra is előkelő helyen szerepel Közép-Európa, ahol Magyarország vezet a kihasználtságot illetően - derül ki a Cusman&Wakefield tanulmányából.
NAPI, 2010. március 8. hétfő, 09:51
Fotó:

Közép-Európa ipari ingatlanpiaca továbbra is jelentős szerepet játszik a régióban és a világgazdaság megingása ellenére a tavalyi évben több jelentős, összesen körülbelül 1,5 millió négyzetméternyi bérbeadási tranzakció történt a térségben - írja a Cusman&Wakefield legújabb tanulmányában.

Az itt bérbeadott terület mennyisége majdnem eléri a Franciaországban, Európa vezető ipari ingatlanpiacán bérbeadott 1,6 millió négyzetmétert. A régió kiemelkedő előnyökkel rendelkezik: olcsó és képzett a munkaerő, jó elhelyezkedés Nyugat-Európa közvetlen közelében, valamint a lakosság meglehetősen magas vásárlóereje - mondja a Cushman & Wakefield közép-európai régiójának ipari üzletágvezetője. Ferdinand Hlobil szerint a térségben a jövőt illetően is a fogyasztás növekedése várható, amely az ipari ingatlanpiac növekedését is jelenti - a szakértők szerint ez elsősorban a logisztikai raktárak, ipari parkok piacán hoz majd fellendülést.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a közép-európai régió számon tartott ipari ingatlanjainak átlagos kihasználatlansága 16 százalék. A mutató Szlovákiában a legalacsonyabb (7 százalék) és Magyarországon a legmagasabb (19 százalék).

A bérbeadott ipari területek mennyisége jelentősen megnövekedett az elmúlt tíz év során, a csúcspont 2,8 millió négyzetméter bérbeadással 2008-ban volt.

Az elmúlt évben az összes bérbeadás körülbelül 1,5 millió négyzetméterre csökkent, a bérlői érdeklődés Lengyelországban és Csehországban volt a legjelentősebb. Közép-Európa főbb lokációinak átlag bérleti díja körülbelül havi 3,5 euró négyzetméterenként. Tavaly az alacsony kihasználtságú területek bérleti díjai hozzávetőlegesen 10-12 százalékkal csökkentek. Az elmúlt év végén azon lokációk árai, ahol alacsonyabb a kihasználatlanság, emelkedésnek indultak, ami 2010-ben várhatóan a keresett, jó lokációk bérleti díjainak lassú növekedésében fog mutatkozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK