Megint megzuhant az építőipar

Augusztusban az építőipari termelés volumene 6,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent: az épületek építése 5,2, az egyéb építmények építése 6,8 százalékkal. Az év első nyolc hónapjában év/év alapon 4,7 százalékos a bővülés, az előző hónaphoz képest viszont 3,6 százalék a csökkenés - közölte a KSH.
Napi.hu, 2015. október 15. csütörtök, 09:00
Fotó: Napi.hu

Az épületek építésének visszaesését elsősorban az ezeken végzett szak- és szerelőipari munkák csökkenése okozta, az egyéb építmények építésének mérséklődését pedig az, hogy a korábbi időszakokban a közlekedési infrastruktúra fejlesztésén végzett nagy értékű munkák jelentős része befejeződött.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 4,9 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 5,3 százalékkal csökkent. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 12,4 százalékkal alacsonyabb lett.

A megkötött új szerződések volumene 10,6 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 18,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 4,0 százalékkal.  Az új szerződések több mint egy éve tartó visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. augusztus végi szerződésállományának volumene 48, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,4, az egyéb építményeké 56,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Forrás: KSH

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.15 09:04

"A megkötött új szerződések volumene 10,6 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 18,9..." - ezt tessék összevetni a lakásárak emelkedéséről szóló írással, együtt nézegetni az adatokat és a szükséges következtetéseket levonni.

Ajánlom még a szciális bérlakásokra van szükség című episztolát is elolvasásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html