Tavaly év végén indult útjára a "Defibrillátort az irodaházakba, bevásárlóközpontokba!"kezdeményezés. Az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület összefogása eredményeként ma már összesen közel 40 automata defibrillátor található a budapesti irodaházakban, bevásárlóközpontokban, logisztikai parkokban.

A szervezetek most grafikai pályázatot írtak ki egységes piktogramm/logóra, amely segítségével könnyen felismerhetővé válnak ezen épületek a rászorulók számára. A pályaműveket október 22-ig várják, győztest az idei Ingatlanfejlesztés Napján, azaz november 20-án hirdetnek.

Évente 25 ezer ember kap szívinfarktust, ebből körülbelül 7 ezer halálos kimenetelű. Az ő túlélésük attól is függ, elérhető-e a közelükben defibrillátor. A tavalyi felhívásnak köszönthetően jelentősen javult e készülékek elérhetősége; napjainkban összesen 37 defibrillátor érhető el; ebből 19 az irodaházakban, 15 a bevásárlóközpontokban és 3 darab logisztikai parkban.