Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs múlt héten nyilvánosságra került javaslata éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között 30 napra korlátozta volna a rövid távú lakáskiadást. A ma benyújtott törvényjavaslatban már nincs szó erről, helyette a magánszálláshely és az egyéb szálláshely egy naptári éven belüli hasznosíthatósága időtartamát a helyi önkormányzat hatáskörébe utalja.

Az indoklás szerint a szabályozás rugalmasságát így két tényező biztosítja: egyrészt, hogy a tevékenység korlátozására nem országosan egységesen, hanem helyben kerül sor, továbbá, hogy az önkormányzat nem köteles korlátozó rendeletet alkotni, hanem csak mérlegelése szerint abban az esetben és ezen belül is olyan mértékben, amely a helyi viszonyok alapján indokolt.

Ugyanakkor a javaslat előírja, hogy az önkormányzatnak a rendeletben foglalt korlátozásról tájékoztatást kell adnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetője részére.

Az előterjesztés fontos része a kereskedelemről szóló 2005-ös törvény módosítása, amelyben a magánszálláshely és az egyéb szálláshely fogalmát meghatározzák, illetve kijelölik az önkormányzatok hatáskörét a szálláshelyek működési feltételeinek meghatározására.

A javaslat szerint magánszálláshelynek minősül az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Emellett ún. egyéb szálláshelynek azokat a szálláshelyeket kell tekinteni, amelyek nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása
céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrészek, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz.

Az előterjesztő az indoklásban kitér a rövidtávú lakáskiadás albérletárakra és lakásárakra gyakorolt hatására, az adóelkerülési tendenciára,  és a társasházi együttélés szabályainak sérülésére.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook-oldalán jó iránynak nevezte az Airbnb szabályozását. Mint írta, a Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a szabályozási munkában.

A javaslat elfogadása esetén az új szabályozás augusztus 1-től lép hatályba.