Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése novemberben enyhén romlott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is pesszimizmust tükröznek: novemberben a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 18 illetve 21 százalék volt, szemben az októberi 21 illetve 19 százalékkal. A mélyépítő cégek borúlátóbbak, a magasépítők megítélése nem változott. Ritkaságszámba megy, hogy ezúttal az 50 főnél kisebb létszámú vállalkozások voltak az elégedettebbek.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelést illetően egyértelműen nagyobb volt az elégedettség: 2014 novemberében a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló vállalatok aránya 28 és 14 százalék volt.

Forrás: GKI

Novemberben a rendelésállományok értékelése jelentősen romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is komoly gyengülést jeleznek: novemberben a válaszadó vállalkozások 17 százaléka számolt be magas, 37 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány októberben 17 és 25, egy évvel ezelőtt pedig 19 és 25 százalék volt. Miközben a magasépítők értékelése lényegében változatlan, mélyépítőké lényegesen kedvezőtlenebbé vált. Az 50 fő alatti cégek ezen a téren elégedettebbek, mint az 50 fő felettiek.

Az előző hónaphoz képest novemberben valamelyest javultak a foglalkoztatási várakozások, ugyanakkor a nyers adatok romlást jeleznek. A novemberi felméréskor a cégek 8 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 27 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Októberben bővítést 10, leépítést 23 százalékuk tervezett, egy éve pedig 7 és 27 százalék volt ugyanez a két arány. Javulást csak a magasépítés terén érzékelt a GKI, a mélyépítő cégek várakozásai kedvezőtlenebbekké váltak.

Nem lesz árváltozás

Az építőiparban továbbra sem érzékelhető inflációs nyomás, a válaszadók döntő többsége (87 százaléka) a következő három hónapban stabil árakra számít.

Egyre jobban hiányzik a munkaerő

A termelés bővítését korlátozó tényezők éllovasa változatlanul a kereslet hiánya, második helyre viszont felzárkózott a munkaerőhiány, a harmadik legzavaróbb tényező pedig a bizonytalan gazdálkodási környezet.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásait kissé pozitívabban értékelték az építőipari termelők, mint az előző hónapban, de továbbra is a borúlátók vannak többségben (23 százalék) a derűlátókkal szemben (12 százalék).