Meglepő: először itt tér magához az ingatlanpiac?

A vízparti üdülőövezetek nagy többségében élénkült tavaly az ingatlanpiaci forgalom, az idén pedig már április elején elindult a pezsgés - derül ki az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank frissen közzétett piaci helyzetjelentéséből. A Balatonnál a fővárosi és a kelet-magyarországi vásárlók vannak többségben, de német és svéd érdeklődők is megjelentek.
NAPI, 2013. május 10. péntek, 10:59
Fotó: Napi.hu

Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója szerint a magyar tenger déli partján az újszerű vízparti apartmanok a legnépszerűbbek 17 millió forintos árig, valamint a nagyon olcsó, felújításra szoruló üdülők, az északi parton pedig a panorámás családi házak és a vízparti nyaralók keresettek 10-15 millió forintos ársávban. Legolcsóbban a Tisza-tónál lehet vízközeli üdülőt vásárolni.

Az elemzésből kiderül, a vízparti üdülőövezetek többségében nőtt 2012-ben az ingatlanforgalom az előző évhez képest. Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a legjelentősebb bővülés 2011-hez képest a Balatonnál volt: a balatonalmádi, a keszthelyi és a siófoki kistérségben több mint 15 százalékkal nőttek az ingatlaneladások.

Hasonló mértékben nőtt az adásvételek száma a Tisza-tó környékén a tiszafüredi kistérségben, de a Fertő-tónál és a Dunakanyarban is élénkülést mutatnak a statisztikák - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. Hozzáteszi: a Velencei-tónál stagnált a forgalom, míg a Balatonnál Tapolca térségében és Balatonfüred környékén volt némi visszaesés.

Itt 10 százalék fölötti volt a drágulás

Az árak továbbra is inkább stagnáltak, 10 százalékot is meghaladó drágulást a balatonfüredi és a fonyódi kistérségben tapasztaltak,  valamint a Velencei-tó környékén. Az átlagár a fonyódi kistérségben volt a legmagasabb, 329 ezer forint négyzetméterenként, ezt követi Siófok és térsége 272 ezer forinttal, valamint Balatonfüred 264 ezer forintos négyzetméterárral.

Legolcsóbbak a Tisza-tó környéki nyaralók, itt 100 ezer forint alatt volt az átlagos négyzetméterár 2012-ben. A Tisza-tó térségét az elmúlt időszak jelentős ökoturisztikai fejlesztései következében felfedezték maguknak a befektetési célú vásárlók is, akik jellemzően  vendégházként üzemeltethető ingatlanokat vesznek.

Az élénkülés a jelek szerint az idén is folytatódik. Április eleje óta nagyobb mozgást a Balatonon, főleg Budapestről és az ország keleti részéből jönnek az érdeklődők, valamint svéd és német vásárlók is megjelentek. A Balaton déli partján a kereslet főleg a Fonyód és Siófok közé eső részre koncentrálódik. Tavalyhoz hasonlóan továbbra is népszerűek itt az új építésű vagy a 3-5 éves lakóparki lakások, ezen belül jellemzően a minimum 1,5-2 szobás, 12-17 millió forint közöttiek a leginkább keresettek.

Eladás előtt nem érdemes felújítani

Önálló nyaralókat, családi házakat változatos árakon keresnek a vevők, és rendszerint komoly alkudozások folynak. Növekszik a kereslet az olcsóbb - 10 millió forint alatti -, akár elhanyagolt állapotú nyaralók iránt, ilyenekből főként Fonyódtól nyugatra nagy a kínálat. Sokan inkább vesznek rosszabb állapotú nyaralót, amelyet az évek során apránként felújítanak, mint jól karbantartottat sokkal drágábban - világít rá egy érezhető trendre Kosztolánczy György, hozzátéve, hogy a jó adottságú és kedvező ár-érték arányú nyaralókat könnyen el lehet adni a Balatonnál.

A Balaton északi partján a legnépszerűbb  Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaralóapartmanok iránt is van érdeklődés, ezekért 4-7 millió forint körül hajlandóak a vevők fizetni. Nagyon korlátozottan, de újra érdeklődnek a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre.

Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik kereslet a belvárosi kis lakások, illetve a víz közeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjai számítanak keresettnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2013.05.10 11:33

@MongolZ: nekem ireálisan sok...ennyiért már 300km-re onnan nyugatra is szép dolgokat lehet venni ,a körítés pedig itt 10000%-kal biztonságosabb, nyugodtabb, tisztább stb.

egy hónap kb a szabi......500-600ezer ft-ért 4 fős család tenger mellé mehet nyaralni-telelni , teljes ellátással , szállodába-számoljunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2013.05.10 11:29

A csatolt képen jól látszik az újgazdagok legnagyobb problémája: csak zöld fű. Sehol egy darab fa, egy tuja, akármi növény. Rövidtávra gondolkodás és a másik semmibe nézése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2013.05.10 11:28

@gewinner62: Ez hol sok? Egy 50 négyzetméteres garzon 15 millió Ft. Ez egyáltalán nem sok se Fonyódon, se Siófokon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2013.05.10 11:25

ezer euro / m2?????????????????...kurucziában...van ott pénz!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html