Meglepő fordulat a budapesti lakáspiacon

Látványosan élénkül a pesti peremkerületek ingatlanpiaca az északi Újpest-Megyertől a keleti Rákosligeten át a déli Soroksárig tartó félkaréjban - állapítja meg az OTP Ingatlanpont összefoglalója.
Szepesi Anita, 2018. január 11. csütörtök, 11:33
Fotó: Napi.hu

A főváros peremén élni eddig nem számított valami divatos dolognak - kivéve, ha valamelyik felkapott budai kerület villanegyedéről volt szó. Változni látszik azonban a városszél megítélése, így a benne rejlő ingatlanpiaci lehetőségek is - véli Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, aki szerint a 2015-2016-ban megindult folyamatok tavaly teljesedtek ki, a külső-pesti kerületekben a forgalom növekedését követte az árak emelkedése is. Ez a folyamat nagyban, országosan is így zajlott le: a forgalom megjött már 2014-ben, de a meredek áremelkedés csak 2015-ben indult.

A budapesti peremkerületek ingatlanjai iránti kereslet 2015-ben vált tapinthatóvá. A belvárosi ingatlanárak ekkor indultak erőteljes emelkedésnek, s az egyre drágább lakásokat sokan nem tudták vagy nem akarták megfizetni. Sok vevőjelölt a megfizethető árakat keresve indult a városközpontból kifelé. Időközben a peremkerületekben számos ingatlanfejlesztés is kezdődött, melyekből zömében 2-4 lakásos iker- és sorházak, néhány kisebb- nagyobb lakópark és 5-15 lakásos társasházak születtek.

Az elemzés szerint meglepő, hogy a korábban "fehér foltnak" számító Soroksáron (XXIII. kerület) nőtt a legjobban a vevők érdeklődése 2015-ről 2016-ra - igaz, nagyon alacsony bázisról indulva. Ugyanakkor Rákosmentén (XVII. kerület), Rákospalotán-Pestújhelyen-Újpalotán (XV. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Pesterzsébeten (XX. kerület), Újpesten (IV. kerület) és Csepelen (a XXI. kerület) is pezsgett a lakáspiac. Ehhez a keresletélénküléshez nagyban hozzájárult az is, hogy időközben javult a lakótelepek és a panellakások megítélése, márpedig ezekből bőven akad a pesti külvárosokban. A forgalombővülés és az áremelkedés ellenére a vizsgált kerületek még mindig a legolcsóbbak a fővárosban - olvasható az összeállításban.

Vagyis a hirtelen keresetté váló Soroksáron tavaly, az első kilenc hónapban még "csak" 260 ezer forintos átlagos négyzetméterárat regisztráltak, míg Csepelen és Pesterzsébeten 270 ezer, Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán, Rákosmentén, Pestszentlőrincen, Pestszentimrén és Kispesten 300 ezer forint körül alakultak az átlagárak. Újpest négyzetméterárai azonban már jócskán elhagyták a 300 ezres határt, míg a XVI. kerületben már a 400 ezret közelítik.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK