Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igazi csapatmunka volt az új Puskás Ferenc stadion felépítése, hiszen a nagy és drága munkához sokan odafértek: bár a kivitelezési táblákra kormányközeli magyar milliárdosok cégeit írtak ki, azért a háttérben a külföldi tulajdonban lévő betongyárak is részesedtek a pénzből. "Végül összességében 150 milliárd forintból készült el a Puskás Ferenc stadion három év alatt. Emiatt sehonnan nem kellett elvonni semmit, a magyar gazdaság és annak növekedése kitermelte ezt az összeget is" - mondta Fürjes Balázs államtitkár a köztévében.

A legnagyobb biznisz valóban a kivitelezésben volt. A Strabag ajánlattevőként 3,3 százalékkal adott drágább ajánlatot, mint a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma. Az új Puskás Ferenc Stadion építésére kiírt közbeszerzési eljárás dokumentumaiból kiderült, hogy a nyertes Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Zrt. mely alvállalkozókat vonta be a nettó 150 milliárd forint értékű munka teljesítésébe (ebből 142,85 milliárd a nettó vállalási ár, plusz 5 százaléknyi, 7,15 milliárd forint a tartalékkeret). A Magyar Építő tulajdonosai a Körösaszfalt Zrt.-én keresztül a WHB Befektetési Kft. és az ÉPKAR Zrt.

Magyar cégek nem keveset nyertek

A WHB Paár Attila milliárdos üzletember tulajdona, a cég például a győri közbeszerzéseken sikeres: a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórháznál is a WHB építkezik. A kórháznál készülő parkoló alapkövét Borkai Zsolt polgármester és Paár Attila együtt tették le idén júniusban. A Puskást stadiont másik építője, a ZÁÉV Zrt. pedig Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti üzletember érdekeltsége. A vagyonkezelő Pannon Speed Zrt. a tulajdonosa a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV-nek és annak szintén építőipari tevékenységet végző leányvállalatainak. A Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. pedig januárban tett bejelentést a Gazdasági Versenyhivatalnál, hogy egyedüli közvetlen irányítást szerzett a Pannon Speed felett. A Talentis pedig Mészáros Lőrinc tulajdonában van.

Az egyik magyar alvállalkozó a KÉSZ Zrt. lett, amelynek a stadiontető elkészítése volt a feladata. A cég a szegedi Varga Mihály érdekeltségébe tartozik egy Ausztriában bejegyzett alapítványon keresztül, az üzletember állandó tagja a 100 leggazdagabb magyarnak mintegy 22,5 milliárd forintos vagyonnal. Szintén alvállalkozó volt az épületautomatika terén piacvezető Welltech Épületgépészeti, Fővállalkozási, Mérnöki Zrt. Remek éve volt a Péter Adrienne tulajdonában lévő cégnek 2018-ban: 3,7 milliárd forint bevételből 500 millió forint lett a profit. nem túl ismert a cég, pedig a referenciái között ott van a Tüskecsarnok, a Groupama Aréna és az MTVA székház is.

Bár a komplett stadiont végül a drágább ajánlat miatt nem a Strabag építette, azért a 3-as metrót is felújító osztrák társaság sem maradt ki teljesen az üzletből. Meghívásos közbeszerzésen ugyanis a Strabag nyerte el a FŐTÁV Zrt. pályázatát, így nettó 257 millió forintért ők építették meg a stadion távhőellátásához szükséges bekötővezetékeket, némi kapcsolódó bontási munkával. Ebben uniós pénz is lehetett, hiszen a FŐTÁV négymilliárd forintot nyert el új vezetékszakaszok kialakítására.

A betongyár külföldi

A stadion előregyártott vasbeton szerkezetei a Ferrobeton Zrt. és az ASA Építőipari Kft. közreműködésével készültek. A 67 ezer fős stadion középső és felső karéjának kivitelezését a dunaújvárosi székhelyű, tavaly 19 milliárd forintos forgalmat bonyolító Ferrobeton végezte. "Az ország egyik legnagyobb beton- és vasbetonelem előre gyártó vállalata, számos minőségi, innovációs és mérnöki díjjal. A nemzetközi CRH csoport tagjaként stabil és megbízható partnere a legnagyobb kihívásokban is" - szól a cég bemutatkozása. Az írországi központú CRH 2016-ban nyitotta meg új üzleti szolgáltató központját Budapesten.

A Ferrobeton az egyik igazi nyertese a hazai stadionépítési láznak: referenciái szerint az ő betonjuk van a diósgyőri, az FTC és a felcsúti stadionban is. "Idén a második félévben kötöttük meg a Puskás Stadion előre gyártott vasbetonszerkezetének kivitelezésére a szerződést azzal a konzorciummal, aki a létesítmény megépítésért felelős. Ez a jövő évben, egészen októberig kitart a termelés szempontjából. Ez az infrastrukturális projektek mellett egy olyan biztos lába a következő évnek, amely biztosítja a kiegyensúlyozott termelést" - nyilatkozta még 2017. decemberében a duol.hu-nak Vass Zoltán vezérigazgató.

Az ASA Kft. betonját pedig az MTK, a szombathelyi Haladás és a debreceni stadion falába építették be. "Az előregyártott vasbeton szerkezeteket Hódmezővásárhelyen, a saját tulajdonú üzemünkben gyártjuk" - tudható meg a cég honlapjáról. Jól megy a társaságnak: tavaly már 10,3 milliárd forintos bevétel mellett 1,7 milliárd forintos profittal zártak. Nem magyar tulajdonról van szó, hanem finnről: még 2008-ban szóltak arról a hírek, hogy a finn Consolis csoport tulajdonába került magyar ASA csoport hódmezővásárhelyi üzemében betongyár épül.

Minimum a nullszaldó

Az építés valóban ennyi lehetett, de előtte bontani is kellett a régi Népstadiont, ami 4 milliárd forintba került. Az atlatszo.hu értesülése szerint a kivitelező cégek, a ZÁÉV és a Föld-Trans 2001 több ezer tonna törmeléket illegálisan raktak le Budapesten a Határ út ferencvárosi oldalán, egy használaton kívüli ipari területen.

Tervezni is kellett: a Közti Zrt. 2013 óta közel 3,5 milliárd forintért kapott megbízást a tervek elkészítésére, majd módosítására. Mindezt ellenőrizni is szükséges volt: a megrendelő Nemzeti Sportközpontok szerződést kötött a stadion rekonstrukciójához szükséges komplex lebonyolítói, műszaki ellenőri, tervellenőrzési feladatok ellátására az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt.-vel és a Főbert Zrt.-vel, nettó 2,34 milliárd forintért.

Fürjes Balázs szerint a fenntartási költségeket az első év végén lehet majd igazán belőni, az biztos, hogy felfutási idő kell például a nagy koncertszervezőknek, hogy felfedezzék maguknak az új budapesti arénát. "Az biztos, hogy az év 365 napjának nagy részében lesz élet és esemény a Puskás Arénában, a legkevesebb talán a futballesemény, 6-8-10 mérkőzés lehet itt egy évben, bízom benne, hogy közben fogadásból, konferenciákból, kulturális eseményekből és koncertekből minél több. Minimum a nullszaldós, majd a nyereséges működés elérésében bízunk" - magyarázta a kormánybiztos.