Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán azt közölte, hogy éves bázison szezonális kiigazítással 5,3 százalékkal csökkent az új lakások értékesítése, és az egész évre kivetítve 631 ezerre süllyedt az egy hónappal korábbi 666 ezerről. Júniusban 3,9 százalékos növekedést regisztráltak. Elemzők szerényebb, 2,8 százalékos csökkenést vártak júniusra - írta az MTI.

Az év első hat hónapjában az újonnan épült lakások értékesítése 6,9 százalékkal bővült, főleg a kedvező munkaerőpiaci helyzetnek köszönhetően. A keresletet növelte, hogy a használt lakásokból szűkös a kínálat.

Az új lakások mediánára 302 100 dollár volt, 4,2 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. E mögött részben az áll, hogy az eladások növekménye a déli államokra koncentrálódott, ahol viszont alacsonyabbak a lakásárak.

Két éve, 2016-ban 561 ezer, 2017-ben pedig már 613 ezer új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban. A tavalyi az utóbbi tíz év legjobb adata.

Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából csupán tíz százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, és a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra. (Varga Mihály elárulta, hogyan lesz lakása a fiataloknak - ezt a cikket olvasta?)