Megremegett az európai építőipar

Csökkent az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban is februárban az előző hónaphoz viszonyítva - közölte kedden az unió statisztikai hivatala (Eurostat).
MTI, 2016. április 19. kedd, 11:56
Fotó: Napi.hu

Az előzetes adatok szerint szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 1,1 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,4 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása februárban januárhoz képest. Az euróövezetben 2015 februárjával összevetve 2,5 százalékkal, az unió egészében pedig 2,3 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

A legnagyobb havi szintű növekedést Romániából (+5,1 százalék), Nagy-Britanniából (+3,1 százalék) és Bulgáriából (+2,7 százalék) jelentették. A legnagyobb mértékben Franciaországban (-6,0 százalék), Svédországban (-5,1 százalék) és Szlovéniában (-4,1 százalék) esett vissza az építőipar termelése. A legerőteljesebb növekedést 2015 februárjához képest Szlovákiában (+18,8 százalék), Spanyolországban (+13,0 százalék) és Svédországban(+11,3 százalék) regisztrálták, a legnagyobb csökkenést pedig Szlovéniában (-30,8 százalék), Magyarországon (-19,3 százalék) és Lengyelországban (-10,1 százalék) mérték.

A statisztika úgy havi, mint éves összevetésben meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs februárra vonatkozó adat. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 1,0 százalékkal nőtt az építőipari termelés februárban az előző hónaphoz képest, éves összevetésben viszont 19,3 százalékkal zsugorodott.

A KSH múlt héten csütörtökön arról számolt be, hogy az építőipari termelés volumene 19,2 százalékkal maradt el februárban az egy évvel korábbitól. A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adat szerint az előző hónaphoz hasonlítva 1,1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés.

HOZZÁSZÓLÁSOK