Az elemzés szerint megszakadt a lefelé tartó keresleti trend, ugyanis július hónapban 74 pontról 79-re ugrott a Keresleti Index. Ez az idei második leggyengébb szint, mégis látványos ugrás az év eleje óta tartó folyamatos esést követően.

A panellakások átlagára az ország keleti felén 217 ezer, a nyugati országrészben 205 ezer forint volt négyzetméterenként. A fővárosban a pesti paneleket átlagosan 331 ezer, Budán pedig 367 ezer forintért vásárolták.

A téglaépítésű lakásokat Kelet-Magyarországon 308, keleten 247 ezer forjntos átlagos négyzetméteráron vitték. Budapesten a pesti oldalon 444 ezer, Budán 552 ezer, a Belvárosban pedig 571 ezer forint volt az átlagár a DH adatai szerint.

Felújírtandó? Nem kell

Nem megy a felújítandó használt lakás Kelet-Magyarországon, itt mindössze az ügyletek  5 bszázalékát tette ki ez az ingatlantípus, de az ország más részein sem bizonyult igazán népszerűnek, amit a 8 százalék körüli részesedés mutat.

Családi házakra Budapesten lehetett a legkevesebbet, 5 százalékot alkudni. Pest megyében 6 százalék, vidéken 9 szézalék volt erre az ingatlantípusra az átlagos alkumérték. A lakások árából mindössze 3-4 százalékot engedtek az eladók.

Toplistás kerületek

Júliusban szinte minden ötödik leendő vevő megjelölte a XIII. kerületet, mint potenciális vásárlási célpontot. A következő legnépszerűbb célpont a XIV. vagy VII. kerület, amelyeket a vevők 16 százaléka jelölt meg, míg a VI. kerületet 15 százalékuk választaná.

A DH adatai szerint néhány százalékkal csökkent a befektetők jelenléte Budapesten az előző hónapokhoz viszonyítva, de így is a legerősebb csoport, amely a vevők több mint harmadát tette ki. Jellemzően 29 millió forint körül költöttek lakásokra.

Tavalyhoz képest Budapesten több nagyméretű, 60-80 négyzetmtéeres lakás kelt el, s nem sok lakást lehet venni 450 ezer forint alatti négyzetméteráron.

(Képünk illusztráció, forrása: Pixabay.com)