Megtorpant a lakáspiac?

Az év második felében országosan havi 10 ezer adásvételt hoznak tető alá, az aktuális novemberi adat 7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti azonos időszaknál, de hasonló mértékben múlja alul a két évvel ezelőtti szintet is. A novemberi mélypont az utóbbi években 2012-ben volt, amikor a tranzakciók száma alig haladta meg a 6 ezret - derül ki a Duna House friss elemzéséből.
Napi.hu, 2016. december 9. péntek, 09:05
Fotó: Napi.hu

A Duna House (DH) becslése szerint az idei év első 11 hónapjában közel 120 ezer ingatlan cserélt gazdát, ez 4 százalékkal kevesebb a 2015-ös forgalomnál. Az elmaradás hátterében az újlakáspiac felfutása állhat, hiszen ezen lakások vásárlói túlnyomó többségében előszerződést kötnek, így egyelőre nem láthatók a statisztikákban. Az év eleji esést követő enyhe emelkedés átmenetinek bizonyult a keresletben. A Keresleti Index a múlthavi 3 pontos csökkenést követően újabb 4 ponttal lett kevesebb, és 74 ponttal az idei második legalacsonyabb értékét mutatta.

Novemberben a panellakásokat Nyugat-Magyarországon 196 ezer-, keleten 161 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezt a típust Pesten 297, Budán 336 ezer forintért vették. A téglaépítésű lakások négyzetméteréért az ország keleti oldalán 212, nyugaton 205 ezer forintot  adtak ki a vevők. Budapesten a Belvárosban ezt a típust 618 ezer forintos fajlagos átlagáron vásárolták, Budán 546 ezer, a pesti oldalon pedig 376 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlag.

Novemberben a családi házakra Budapesten 5 százalékot tudtak a vevők alkudni, vidéken átlagban a 8 százalékot is elérte az alku mértéke. A panellakások árából a fővárosban 3, vidéken pedig 5 százalékot engedtek átlagosan az eladók. Téglalakásra országszerte egyaránt 4 százalék volt az átlagos alku mértéke.

Továbbra is a XIII. és XIV. kerületek állnak fej fej mellett a fővárosban a népszerűségi listán a vásárolni szándékozók között. Ezeket követi a  VI. és VII. kerület, de a szomszédos V. és VIII. kerületek sem maradnak le sokkal. Budán a XI. és a II. kerület a legnépszerűbb.

Novemberben ismét a befektetési céllal vásárlók tették ki a vevői oldal zömét Budapesten. Arányuk 44 százalék volt a piacon, és átlagosan 28 millió forint körül költöttek ingatlanokra. A második legnagyobb vevőcsoport, a vásárlások több mint egyötödében az első lakásukra beruházóké, akik ingatlanonként átlag 18 milliót szántak.

Vidéken három, nagyjából egyforma arányú vevőkör tette ki a vásárlások háromnegyedét. A befektetők 13 millió, nagyobb lakásba költözők 21 millió és az első lakás vásárlók 12 millió forintos átlagos költéssel - írja a DH.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK