Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is élénk a lakáspiaci kereslet, a DH keresleti index márciusról 1 százalékpontot javítva 85-re emelkedett. Tavaly ugyanekkor még 91-es értéken állt a mutató, de 2016-ban az év hátralevő részében már 74 volt az átlag, amit az idei év rendre felülmúl - olvasható a cég tranzakciószám becslésében.

Áprilisban a paneleket Kelet-Magyarországon 193-, nyugaton 184 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezért a típusért Pesten 303, Budán 362 ezer forintot adtak a vevők. A téglaépítésű lakásért az ország keleti felében a 245 ezer, nyugaton 223 ezer forint volt a fajlagos átlagár.

A főváros pesti oldalán 438 ezer, Budán 525 ezer forintért adták az átlagos négyzetmétereket, a Belvárosban pedig átlagosan 663 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Budán a panelek a magas ár mellett is igen gyorsan elkeltek, átlagosan 80 nap alatt, de a Duna másik oldalán is csupán 107 napot töltöttek a piacon.

Országszerte alacsony az átlagos alku a családi házak piacán, mindössze 5 százalékot faragtak le a vevők házak árából. Vidéken a téglalakások árából is 5 százalékot alkudtak a vásárlók, Budapesten azonban csupán 4 százalékot engedtek az eladók.

Magasan a XIII. kerület iránt a legnagyobb az érdeklődés a fővárosban vásárolni szándékozók körében. Az összes budapesti vevőjelölt közel 18 százaléka megjelöli ezt a lokációt lehetséges célpontnak. Nem sokkal marad el a XIV. kerület sem 15 százalékkal, amelyet majdnem ugyanekkora aránnyal követ a VI. és VII. kerületek. 14 százalék jelölte meg a budai oldalon a XI. kerületet, amellyel a Duna ezen oldalán a legnépszerűbb lett.

Budapesten továbbra is jelentős a befektetők aránya. A vevők 41 százaléka vallotta magát annak áprilisban és átlag 31,3 millió forintot költöttek 68 négyzetméter körüli ingatlanokra.