A 120 éves zsinagógában egy év múlva már "virágzó vallási és kulturális élet valósul meg" - fogalmazott Horovitz Tamás.
A megújuló zsinagóga a vallási rendezvények mellett konferenciáknak, koncerteknek, kiállításoknak is helyet ad majd - tette hozzá az elnök, megjegyezve: turisztikai szerepet is kap a negyed, ahol információs központot, konyhai skanzent, pincegalériát, művészetek udvarát alakítanak ki.

Az 520 millió forintos beruházás keretében akadálymentesítik a hitközség Bajcsy-Zsilinszky utcai központi székházát, amelynek tetőterében szálláshelyek is lesznek zarándokoknak - sorolta a helyi hitközség elnöke.

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a debreceni projekt teljes önrészét a szövetség állja. Reményét fejezte ki, hogy a megújuló zsidónegyed újra Debrecen szimbóluma lesz, és "megtestesítője lehet az emberek, a város, az ország összefogásának".

Köves Slomó, az Egyesült Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija arról beszélt, hogy az újjáépítésben nem csak a falak újulnak meg, hanem "a zsidó élet is visszatér a falak közé".

Elmondta: a zarándokút-program keretében az észak-alföldi beruházások mellett Észak-Magyarországon is megújulnak zsidó közösségi helyek, nem utolsó sorban a két legnagyobb zsidó szervezet, a Mazsihisz és az EMIH együttműködése eredményeként.

A projektindító rendezvényen Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen alpolgármestere a zsidónegyedet is magába foglaló belvárosi rekonstrukcióról, Vad Zsigmond református esperes a két egyház kapcsolatáról, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a városban tanuló izraeli diákok kapcsolatépítő szerepéről, Heisler András, a Mazsihisz elnöke a közösségépítés fontosságáról, Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke az 1,5 milliárd forintos civil alap szerepéről beszélt. Barta Elek néprajzprofesszor az új, modern zarándoklatok kapcsán a felújítás előtt álló zsidónegyed turisztikai jelentőségéről értekezett.

A rendezvényen az előzetes programtól eltérően nem vett részt Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.