Megújulnak a gyerektáborok - ki jár jól valójában?

A kormány az idén több mint ötmilliárd forintot fordít a gyermekek üdültetésére az Erzsébet-táborokban, a zánkai és a fonyódligeti táborban 21. századi körülményeket teremtenek - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az állami tévén.
Szepesi Anita, 2017. március 18. szombat, 21:30
Fotó: Napi.hu

Mindkét helyen megújulnak a szálláshelyek, Fonyódligeten új épületek is épülnek, megújulnak a közösségi terek, a konyha, az étkező, lesz vizes játszótér, megújulnak a parkok, Zánkán felújítják a táborhoz tartozó kikötőt is - írja az MTI Rétvári nyilatkozata alapján.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg, hogy a kormány 26 milliárd forintot költ az Erzsébet-táborok fejlesztésére 2019-ig. A határozat szerint még az idén egymilliárd forint költenek a zánkai és a fonyódligeti tábor fejlesztésére. Az összeg jövőre 8,55 milliárdra, 2019-ben pedig mintegy 16,5 milliárdra nőne. A támogatást a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány, mint a táborhelyek tulajdonosa kaphatja.

A Magyar Narancs cikkében arra emlékeztet, hogy a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábort is tavaly ajándékozta el a kormány a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak. Az alapítvány a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz tartozik, utóbbi vezetője az a Kothenz János, aki 2014-ben a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület közös jelöltjeként próbálta legyőzni a szocialista Botka Lászlót a szegedi önkormányzati választáson, de kikapott.

Kothenz János főnökéről, Kiss-Rigó László megyés püspökről köztudott, hogy bejáratos Orbán Viktorhoz, és van egy közös hobbijuk: az egyházi vezető is rajong a fociért, a püspöknek külön helyet tartanak fenn a felcsúti Pancho Aréna VIP-páholyában.

Az alapítvány és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közötti megállapodás értelmében a táborok 15 évig mindenképp meg kell hagyni jelenlegi funkciójukban, azután azonban akár el is adhatják a szociálisüdülő-komplexumokat, amelyek a most megítélt 26 milliárdos kormányzati támogatás felhasználása után sokkal többet fognak érni. Az ingatlanok jelenlegi becsült forgalmi értéke 17,5 milliárd forint.

További részletek itt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2017.03.20 12:04

A kedvezményezett ájtatos manók két éven belül felújíttatják a köz pénzéből a köz kicsalt vagyonát képező táborokat. Aztán két év alatt csődbe viszik a bagázsukat, amely természetesen "civil"... , majd fájó szívvel eladják a Tiborcz és Mészaros Bt-nek.
A gyermekek meg maradjanak otthon, a latifundiumon kapálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html