Az ársávon belül a 7 és a 7,5 milliós ingatlanok képviseltetik magukat a legnagyobb arányban, ezek az összes, országos adás-vételek nagyjából 4-4 százalékát teszik ki - írja lapunknak eljuttatott közleményében Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Az adatokból az is jól látszik, hogy szeretnek a felek kerek számokban megegyezni, minden egész és fél milliónál kiugrás figyelhető meg.

Ötmillió forinton az adás-vételek mintegy két százaléka zajlott, aminek a fele panel volt, 40 százaléka téglalakás, a maradék pedig családi ház. Hogy milyen lakást tudunk ezért a pénzért vásárolni, az régiónként eltérő, Pécsett például egy jó minőségű, 40 négyzetméter körüli, vagy egy közepes állapotban lévő 50 négyzetméteres panelt lehet kapni. Téglalakást a főváros VIII. vagy XX. kerületében vettek ennyiért, igaz ezek jóval kisebbek, 30 négyzetméter körüliek voltak, ráadásul az épület is legalább 50-60 éves volt. (A legkönnyebben értékesíthető fővárosi lakásokról ide kattintva olvashat bővebben.) A vidéki kisvárosokban ennyiért már házat is lehet venni, bár azok mindegyike felújításra szorul.

A 7,5 milliós kategóriában valamivel nagyobb a panelek és kisebb a házak aránya, mint az 5 milliós sávban. Ezért már 50-60 négyzetméteres panelt kapni Debrecenben, de a budapesti lakótelepeken is bőven találni eladót, csak valamivel kisebbet. Szombathelyen például ezért 30-40 éves, 40-50 négyzetméteres téglalakást kapni, de a főváros VII. kerületében is vettek ennyiért kis garzonlakásokat.

A 10 millió forintos kategóriában a megvásárolt ingatlanok fele polgári téglalakás, a maradék fele-fele arányban panel és ház. Ennyiért vásároltak például Békásmegyeri, 50 négyzetméteres vagy e fölötti méretű panelt, de a nagyobb városokban is elkeltek ilyen, vagy nagyobb panellakások. Polgári garzont ennyiért 30 négyzetméter körüli méretben, már nagyon jó állapotban is sokan vettek az V. kerületben, de Pécsett ennyiért már újépítésűt is lehetett idén vásárolni, jóval nagyobb méretben. Házakat ennyiért szinte csak vidéken kapni, például Békéscsabán, ahol 30 éve épült, 70 négyzetméter körüli, még jó állapotú ingatlanok cseréltek idén gazdát.