Megvan, mivel csábíthatja Budapest az irodabérlőket

Budapesten és Prágában, ahol két éve stabilak az irodabérleti díjak, érdemes most újratárgyalni a szerződéseket - derül ki a DTZ globális ingatlan-tanácsadó legújabb piacelemzéséből.
NAPI, 2012. szeptember 12. szerda, 15:04
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hat hónap bérleti díj változásai alapján készült elemzés kiemeli, hogy 34 vizsgált európai piacból 9-ben most érdemes az irodabérleti szerződéseket újratárgyalni, és emellett megfontolandó hosszabb időre aláírni, hogy a következő újratárgyalás ne a bérleti díjak felívelésével egy időre essen.

A német piacok közül Hamburgban és Münchenben Budapesthez és Prágához hasonlóan stabilak a díjak, habár a hamburgi piac ingadozása nehezíti az előrejelzést, ahogy Barcelonában és Dublinban is. Ezzel szemben Londonban és Moszkvában emelkedtek a bérleti díjak.

2012 első fél évében az eurózónában tapasztalt feszültség és a gyenge gazdasági teljesítmény a vállalatok aktivitására is hatással volt Európa szerte. Madridban, Milánóban és Kijevben csökkentek a bérleti díjak, míg a biztos gazdasági növekedés drágulást hozott az északi piacokon.

Európában a következő öt évre a DTZ a "prime" bérleti díjak 1,6 százalékos éves növekedését jelzi előre, amely összhangban van a gyenge, 1,5 százalékos GDP növekedéssel. 2016-ra várhatóan Antwerpen lesz a legmegfizethetőbb irodalokáció, amelyet Budapest, Riga és Tallinn követ.

Nyugat-London és Moszkva lesznek a legdrágábbak, és itt várható a legmagasabb árnövekedés is. 2012 és 2016 között Nyugat-London bérleti díjai várhatóan évente 5.6 százalékkal, míg a moszkvaiak 4,2 százalékkal emelkednek. A legnagyobb arányú növekedés az előrejelzési periódus második felében várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK