A kormány egyetért azzal, hogy a FINA 2021-es Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztés 2013 és 2016 közötti első ütemének megvalósítására 14,174 milliárd forint összegben kerüljön sor - áll a kormány október 24-ei határozatában, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A kormány egyetért az első ütem megvalósítására kidolgozott program koncepciójával, továbbá azzal, hogy a létesítmények építtetője a Nemzeti Sportközpontok (NSK) központi költségvetési szerv legyen, valamint azzal, hogy a tervezést az NSK alkalmazásban álló tervezők és szakemberek végezzék el, egyúttal engedélyezi, hogy a közalkalmazotti létszámot 25 fővel bővítsék. Az NSK-ra nem vonatkozik a kormányzati beszerzési stop sem.

A kormány ugyanakkor felhívja a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztost, hogy kezdjen egyeztetéseket a helyszínnek kiszemelt budapesti, XIII. kerületi terület tulajdonosával, valamint a főváros önkormányzattal a beruházás helyszínének rendelkezésre bocsátása és a megvalósításhoz szükséges teendők meghatározása érdekében.

A kormánybiztosnak jövő március végéig előterjesztést kell készítenie a létesítményfejlesztés második, 2017-2021 közötti szakaszának megvalósításáról is, a feladatokról és a beruházás ütemezéséről, a beruházási források évenkénti megbontásával.

A világ úszósportjának fellegvára lesz

Mint ismert, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) vezető testülete júliusban döntött arról, hogy Magyarország, illetve Budapest rendezheti meg a 2021-es vb-t. A bejelentéskor Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy "a magyar kormány minden garanciát megad a sikeres világbajnoksághoz, és az új, XXI. századi létesítmény a Duna partján a világ úszósportjának fellegvára, méltó otthona lesz".

Simicskó István, a sportért felelős államtitkár korábbi nyilatkozata szerint a világbajnokságra egy új, 7-19 ezer férőhelyes uszodakomplexumot építenek a XIII. kerületben, a Dagály fürdőnél és környékén, 8-10 milliárd forintért. Az NSK korábbi közlése szerint a tervezési feladatok 2014 elejére fejeződhetnek be, a kivitelezés 2014 második felében kezdődhet el és 2016 közepére, második felére épülhet fel az új uszoda. A tervek szerint ez lesz a helyszíne a 2017-es junior világbajnokságnak, amely egyúttal "főpróbája" lesz a négy évvel későbbi felnőtt vb-nek.

Kerényi Imre is kap plusz 337 millió forintot

A kormány 336,9 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalék terhére Kerényi Imre, a magyar kulturális értékek megőrzése és fejlesztése ügyével összefüggő feladatokért felelős miniszterelnöki megbízott tevékenységének finanszírozására - derül ki a Magyar Közlönyből. A határozat szerint jövőre 281,1 millió forint összegű támogatást kap a miniszterelnöki megbízott a 2014. évi központi költségvetés keretében.