Az Európa szerte 105 piacot vizsgáló elemzés szerint jelentős számú piac kínál vonzó befektetési lehetőségeket. Az államkötvény hozamok csökkenésével vonzóbb az olasz és a spanyol piac, míg Németország és az Egyesült Királyság emelkedő hozamai és alul-árazottsága megfontoltabbá teszi a befektetőket.

Javul a likviditás

A kelet-közép-európai régió Fair Value indexe magasabb a teljes piaci átlagnál, 15 "forró", 5 "meleg" és csupán 2 "fagyos" piaccal 80-on áll az index. A prágai, varsói és budapesti piacok mind a jó befektetési értéket képviselő piacokhoz tartoznak. A prémium kiskereskedelmi termékek mindhárom országban, az ipari ingatlanok a prágai és a varsói ingatlanpiacon "forró" befektetési célpontok. Az irodapiacok és a budapesti ipari ingatlanpiac a még kedvező befektetési hozamokat generáló, elfogadható kockázatot jelentő "meleg" kategóriába sorolódnak. A felmérés szerint tehát valószínű, hogy Közép-Kelet Európa számos piacán javul a likviditás a következő években.

Csehországban és Lengyelországban a csúcsminőségű és a hozzáadott érték teremtésére alkalmas termékek a legkeresettebbek. A jól bérbeadott, de csak másodlagos minőségű ingatlanok szinte eladhatatlanok. A csúcsminőségű ingatlanok (pl. belvárosi üzlethelyiségek) által nyújtott, gyakran mindössze 5 százalékos hozamszint sem riasztja el a befektetőket. A 30-50 millió euró alatti ügyletek már kicsinek tekinthetők, míg nem ritkák a 100 millió euró feletti üzletkötések sem.

Ahol a logisztika fénykorát éli

A két országra jellemző a helyi befektetők magas fokú aktivitása és tőkeereje, ellentétben a magyar piaccal. Csehországban a logisztika újabb fénykorát éli: a kelendő standard befektetési termékek mellett a fejlesztők már újabb telekvásárlásokba is kezdtek az alacsony üresedési ráta hatására. Prágán kívül is nyüzsög a bevásárlóközpontok és a kiskereskedelmi parkok piaca, míg az irodapiaci befektetések csak a fővárosra koncentrálódnak. Befektetési szempontból Lengyelországban inkább az irodapiac és a bevásárlóközpontok piaca a domináns mind Varsóban, mind a nagyobb vidéki városokban.

Budapesten 9-10 százalékos a megtérülés

Lindwurm György a DTZ Magyarország befektetési igazgatója úgí véli, Budapest kedvező, jó minőségű befektetési lehetőségeket tartogat, éves 9-10 százalék körüli megtérülési előrejelzéssel a következő évekre. A javuló befektetési aktivitás mellett a befektetési termékek köre széles, a teljesen exkluzív termékektől a jelentős ráfordítást igénylő, kisebb értékű ingatlanokig.  Egy prémium ingatlan a tradicionális nemzetközi befektetők figyelmét is felkelti, ők pár éve még hallani se akartak a magyar piacról;  de aktívak azok is, akik pár millió euró értékben vesznek hosszú távra, megfelelő piaci értéken bérbe adott ingatlant.

A szektorok közül szinte kizárólag a budapesti irodaházakat és főleg az egybérlős, hosszú távra kiadott kiskereskedelmi egységeket keresik a befektetők,  utóbbiak közül akár vidéki lokációkon is. A vevői és eladói elképzelések azonban jellemzően még nem találkoznak. A kereslet javulása, és az eddig magas kihasználatlansági ráta csökkenése jó jel arra, hogy a piac megfelelő irányba halad és a megfelelően pozícionált ingatlanok értéket teremtenek - hangsúlyozza Lindwurm.