Mélypont körül stagnál az ingatlanindex

Továbbra is a mélypont körül stagnál az ingatlanindex, a GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusi felmérésekor a mutató értéke -31,8, ez csak egy hajszálnyival jobb, mint tavaly júliusban. Az elemzés az üzlethelyiségek piacán kissé romló, a logisztikai szegmensben némiképp javuló várakozásokról tanúskodik.
Szepesi Anita, 2010. augusztus 25. szerda, 12:40
Fotó:

Mindössze 2,5 ponttal haladta meg júliusban a fővárosi ingatlanindex a tavaly júliusi évtizedes mélypontot, az előző negyedévhez képest a változás hibahatáron belül maradt - ismertette ma sajtótájékoztatón a kutatás eredményeit Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Az Ingatlan és Befektetés című magazin szakmai támogatásával készült felmérés szerint a változás az üzlethelyiség-piaci kilátások enyhe romlásának és a logisztikai piaci várakozások izmosodásának az eredménye. A lakás és irodapiaci prognózis az előző felméréshez képest nem változott.

A piaci szereplők 2011 közepéig csak a raktár és ipari ingatlanpiacon számítanak némi élénkülésre. Az ingatlanfejlesztők - az irodapiac kivételével - kevésbé borúlátóak, mint az ingatlanforgalmazók és tanácsadók. 

Az irodapiacon a válság előtt indított fejlesztések 2209, 2010 során "fordultak termőre", míg a kereslet tovább csökkent, az irodapiac egy mély kút fenekére esett - fogalmazott Akar. A várakozások ugyan nem romlottak tovább, de a piaci helyzet megítélése ebben a szegmensben a leggyengébb. Változásra Budapesten és környékén a piaci szereplők nem számítanak, vidéken azonban igen.

A januári állapotokat tükrözik a lakáspiaci várakozások, az előző negyévhez képest az észak-pesti panelek, és pesti zöldövezet helyzetértékelése romlott. Soha ilyen kevesen nem jelezték biztosra otthonteremtési szándékaikat. Mindössze ötezer háztartás tervezi biztosan hogy lakást vásárol, épít vagy felújít a következő 12 hónap során.

Összességében úgy néz ki, hogy a gödör alján vagyunk - foglalta össze Akar, s a várakozások szerint komolyabb fellendülésre a következő 12 hónap során nem számíthatunk.

A gödör aljáról nézve, mégis picit optimistán kommentálta az elemzést Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke. Mint mondta, a Széchenyi tervben megfogalmazott lakáspolitikai irányok helyesek, s ha szeptember közepén konkrétumokban is megfogalmazódnak az otthonteremtési programban, akkor a következő felmérés már pozitívabb képet fog mutatni.  

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

purutty, 2010.08.27 11:52

ki fogja neked olcson odaadni a lakoingatlanat, ami egyben a legnagyobb vagyontargya is egyben? ennyit a kinalat rugalmassagarol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mr. Dickinson, 2010.08.26 22:07

Ugyan. Dehogy mélypont. Lesz ez még sokkal mélyebb árszínvonalon, csak álljon be a kereslet-kínálat által reális szintre a piac.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html