Összesen 112 ezer négyzetméterrel bővült az első félévben az A kategóriás irodapiac, ez a 2009-es második félévi 80 százaléka - összegzi az Eston az első félévet. Az előző félévhez hasonlóan idén sem hagyott alább a budai hullám; Bel-Budán átadták a Laminam „Év fejlesztése 2009" díjat elnyert Residence 1-2. Irodaházakat, Dél-Budán az Office Garden II. épületét.. A Skanska által fejlesztett Népliget Center második fázisában két épület készült el, melyek tovább bővítik a feltörekvő dél-pesti régió kínálatát.

A Váci úti irodafolyosó szintén két új épülettel gazdagodott; a Madarász Irodapark II. üteme mellé jogerős használatbavételi engedélyt kapott a GTC Metro Irodaház is, melybe  a Budapest Bank költöztette  székházát.

A Krisztina Palace és az Eiffel Square Irodaház is megszerezte érvényes használatbavételi engedélyét az első  félévben. Ez alatt az idő alatt egyetlen 10 ezer  négyzetméter  alatti alapterületű irodaházat sem adtak át, ezek dömpingje, összesen 5 épület, az év második felében várható.

Míg az előző félév során alapjaiban új, önálló irodaház projektek kerültek a piacra, az idei átadásokat a korábban már sikeresnek ítélt fejlesztések további fázisai határozták meg. 2011-12-re azonban már várható néhány különlegesebb fejlesztés.

Az SCD Group beruházásában egy új, zöld koncepciójú, „kitűnő" BREEAM minősítésre pályázó irodaház, az Officium hozhat újdonságot, melynek átadását 2011 első negyedévére tervezik.  A volt Hűvösvölgyi Laktanya területén megvalósuló Akadémia Parkban a későbbi ütemekben egyéb szolgáltató és kereskedelmi funkciók, valamint sport és rekreációs létesítmények is helyet kapnak.

Az Immorent első magyarországi irodafejlesztése, a kispesti Laurus Irodaházak átadását 2011 nyarára tervezik, a három különálló épület egyharmada pedig már bérlőre talált. Már több mint egy éve épül a nagyszabású Tópark  multifunkcionális beruházás első irodafejlesztési üteme, mely júliusban elérte a szerkezetkész állapotot.  Az M1-es autópályáról levezető csomópont kialakítása pedig hamarosan befejeződik.

Több tőkeerős fejlesztő is bejelentette idén, hogy a válság ellenére beindítja eddig félretett projektjeit: A Skanska új zöld irodaház fejlesztésbe kezd év végén a Lőportár utca-Kassák Lajos utca sarkán, a Green House  2012 első félévére készülhet el. Szintén zöld technológiák alkalmazásával a WING fejlesztésében jövőre indulhat a Millenniumi Városközpont folytatásának szánt Duna Passage multifunkciós városközpont beruházás.

A bérlői aktivitás közel megegyezett az előző féléves volumennel, összesen 111 182 négyzetméterre kötöttek bérleti szerződést. A tranzakciók 41,5 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki.

A félév legnagyobb méretű új szerződéskötése az Ericsson nevéhez köthető, mely a Népliget Center II. fázisába költözött be, 6,3 ezer négyzetméterre. A dobogó második fokát a KCI Hungary Kft. orvosi műszereket gyártó cég új szolgáltató központja

(SSC) foglalta el, mely a Capital Square irodaházban vett bérbe 2434 négyzetmétert. További kiemelkedő nagyságú tranzakciók közül négyet kötöttek Dél-Budán, ebből kettőt a BudaWest Irodaházban.

Az üres területek növekedésével a kihasználatlanság elérte a 26,1 százalékot. Továbbra is a Váci úti irodafolyosó a legtelítettebb, az üresedés 19,25 százalék,  míg a Perifériában a legmagasabb, 40,54 százalék.

Stagnálnak a bérleti díjak, ebben az Eston tanácsadói szerint - csak a következő év

hozhat némi változást. A bérlők egy része felismerte, hogy a bérleti díjak lassan elérik a piac alját, ezért 2012-13-es költözési tendereiket már most meghirdették. Ezeken a tendereken jellemzően nem az új, vagy építés alatt lévő, hanem a már meglévő épületek indulnak el, és rugalmas tulajdonosaik, bérleti kondícióik miatt esélyük is ezeknek a legnagyobb.