Mélyül a szakadék az építőiparban

Az építőipar fellendüléséből a szektor szereplőinek jelentős része, a mikro- és kisvállalkozások nem részesülnek, vagy jó esetben sokadik alvállalkozóként profitálhatnak a növekedésből. Az épületépítés rendelésállományának visszaesése ráadásul hosszabb távon sem kecsegtető számukra - árnyalják a statisztikából kirajzolódó képet a Napi.hu által megkérdezett piaci szereplők.
Szepesi Anita, 2014. május 16. péntek, 17:38
Fotó: Reuters

Az építőipar tavaly nyár óta tartó lendülete nagyon szórtan jelentkezik a piaci szereplőknél mind a munkaellátottságban, mind a jövedelmezőségben - kommentálta a legfrissebb statisztikát Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. Mint fogalmazott, az idei jelentős bővülést főként a tavaly év végén megkötött nagy értékű szerződések feladatai húzzák, amelyek teljesítésében az építőipar döntő hányadát kitevő mikro- és kisvállalkozások nem, vagy csak sokadik alvállalkozóként vehetnek részt, mert az a szegmens, amely őket közvetlen megbízásával generálkivitelezői vagy fővállalkozói szerepbe hozhatná, továbbra sem mozdul.

A magyar kis cégek piaca nem bővül úgy, mint a nagyobb vállalkozásoké, és mint ahogy ez az aggregált számokból látszik. Erre nagyon oda kell figyelni, és arra is, hogy az épületek építésére kötött szerződések állománya éves alapon 88 százalékon áll, azaz 12 százalékot csökkent - hangsúlyozta Koji. Az ÉVOSZ alelnöke az uniós beruházásokra utalva kiemelte, ahhoz, hogy az új költségvetési ciklus forrásaiból már jövőre részesülhessünk, kellenek a projektek, el kell kezdeni a pályázatok kiírását és az egész folyamatot, mert az építőipart láthatólag csak a brüsszeli finanszírozású beruházások táplálják.

Mélyül a szakadék

A legújabb számok az ágazat teljesítményének bővülése mellett a két fő építési cél, vagyis az épületépítés és az egyéb építmények építése, azaz a magas- és a mélyépítés kilátásai között mélyülő szakadékot is mutatják - hívja fel a figyelmet Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Míg a termelési eredmények év/év alapon mindkét területen növekedtek, a jövőt mutató szerződésállomány az épületek építését illetően a tavalyi alacsony, és akkor is éppen csökkenőben lévő bázis alá süllyedt 12 százalékkal, az egyéb építményeknél viszont 90 százalékos az emelkedés a tavalyhoz képest is, amikor ez az alszektor szintén erősödő trendet követett. Tehát az a mozgás, amelyet a magasépítésben az uniós forrásokból megvalósuló oktatási és egészségügyi intézmények építéséhez kapcsolódott, nem tűnik tartósnak a megrendelésállomány csökkenéséből. Ez rossz hír az ebben érdekelt kivitelezőknek és az építőanyag-gyártóknak is. A mélyépítők megbízásainak közel megduplázódása azonban ennek az alszektornak a következő 2-3 évre is masszív növekedést jósol - tette hozzá Petz.

A GKI egyébként arra számít, hogy 2015 az uniós források kifizetésében csúcsot jelent majd, amelyet egy hullámvölgy követ a rákövetkező 2-3 évben, a 2018-19-es következő boom-ig. Erre az időszakra fel kell készülni, hogy az ágazat ne szenvedjen el egy újabb, komoly visszaesést. A legjobb lenne, ha 2015-re sikerülne a magánberuházásokat felpörgetni, amelyek az EU-s forrást ugyan nem pótolhatják teljes egészségben, de csökkenthetik a visszaesés mértékét - vélte Petz. Ugyanakkor az irodapiacon és a kereskedelmi ingatlanpiacon erre nem lát sok esélyt a jelentős mennyiségű kihasználatlan kapacitás miatt, valószínűbbnek tartja az ipari épületek iránti igény növekedését és ezek építését.

Mennyire lesz tartós a fellendülés?

Érdemes árnyalni az építőipar szárnyalását taglaló értékeléseket, a kép ugyanis borzasztóan vegyes - jegyezte meg lapunk kérdésére a friss statisztika kapcsán Nagyiványi András, ÉVOSZ alelnök, a VIV Zrt. vezérigazgatója. A statisztikában leginkább a "vonalas" létesítmények, vasút- és villamos rekonstrukciók eredményeit jelennek meg, általános értelemben vett óriási fellendülésről azonban nem beszélhetünk, mert a klasszikus építőipari területek, a magasépítés erősödése még jócskán elmarad a kívánatostól  - emelte ki Nagyiványi.

Ugyanakkor a tavalyi év közepe óta elindult emelkedő trend mindenképpen érezhető, bizonyos jelek azonban arra utalnak, hogy a folyamat nem lesz tartós - erősített meg a szakértő. Ahhoz, hogy az új uniós költségvetési ciklusban is időben jöjjenek a pénzek, már előkészített, beterjesztett vagy elfogadtatott projektekre lenne szükség, ezek nélkül 2015 közepétől újra nehéz helyzetbe kerül az idén a tavalyinál várhatóan jobban teljesítő szektor - figyelmeztetett a VIV Zrt. vezérigazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2014.05.20 18:31

@Blama:
Nyugdíjazásom után bizonyos tevékenységet folytattam az építőiparban, az egyik létesítménynél a kiírásba betettük az alvállalkozói szerződések-számlák bemutatását ,a kivitelezők fel voltak háborodva. Azon meg én vagyok felháborodva ,hogy az alvállalkozó védelmében az állami szervek semmit nem voltak hajlandók tenni , a NORDA csak egy alvállakozó felé volt hajlandó a közvetlen fizetésre pedig a becsületes fővállalkozó adta az ÁRBEVÉTEL ENGEDMÉNYEZÉST mind a négy alvállalkozójának. A KÖZGÉP-nél tevékenykedik egyik nyugdíjas haverom akinek régi kapcsolata van a kivitelezőkkel és ismeri az alvállalkozói árakat nem ritka a 30%-os különbség. Van aki JOBBAN TELJESÍT:
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.05.19 08:57

@janus: 25 év óta a rendszer most működik a legjobban, csak ezt mindenkinek észre kellene venni.
" hülye a nép ? " Általában csak kis részükre jellemző, a kommentelők egy része talán, de a hozzád hasonlók biztosan !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2014.05.19 06:38

amit leírtak ezt mindenki tudja, aki nem bérenc vagy nem a közben dolgozik.(ez nem hír)!
A fellendülés a választásokra halasztott műszaki átadásokból adódik..a választási propaganda része...a szépkártyák lejárati összege miatti őrület..
a további választások után jön a fekete leves...
okok:
áll. adósság közel 84%
magánnygdíjp. 3200 milliárd elszublimált?
a kiadott USD, EUR és HUF kötvények (extra kamatú) visszafizetése.
5 szintűvé vált közigazgatás, a nem termelőszektor béreinek drasztikus emelése, megalapozatlanul..
Ez M. valóság. hajrá Magyarok, amíg még vagytok...
stb...
Tisztelet a hiszékeny népnek...aki nem számol és nem gondolkodik...
akár csak a szoclib alatt.mi változott..?
itt értelmes Magyar központú kormány még nem volt és nem is lesz...amíg hülye a nép...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.05.16 19:11

@Blama: annyira bátor nincs ebben a hazában! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.16 18:58

Igen, a Közgép mindent visz.

Ha valaki tud arról, hogy a Közgépnek egy napos késedelemmel is, de késve fizetett az állam, kérem, jelezze.

Annyira, de annyira kiváncsi vagyok....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html