Románia uniós csatlakozását követően a magyar határ közeli településeken élő román családok százai vásároltak lakást Magyarországon és áttelepültek. A bukaresti Mediafax hírügynökség szerint azonban a trend megfordult az elmúlt egy évben, az egyre magasabb lakhatási költségek és a növekvő üzemanyagárak miatt számtalan család szabadulna ingatlanától - akár féláron is - és visszatérne Romániába. Mara Nastasau aradi ingatlanközvetítő szerint irodájukba tömegével jelentkeznek olyan román állampolgárok, akik korábban Magyarországon vásárolt ingatlanjaikat próbálják eladni.

Pár év alatt jelentősen csökkent az életszínvonal a régióban, nőtt az élelmiszerek és az energia ára, emelkedtek az adók. Az egyre drágább üzemanyagok miatt már nem éri meg a két ország között naponta ingázni, a Romániai fizetésből pedig ma már nem lehet Magyarországon megélni - sorolják az okokat a ingatlantulajdonosok.

A magyarországi ingatlanok iránti kereslet egy éve drasztikusan visszaesett, a korábban 40-50 ezer euróért vásárolt ingatlanokért ma már csak 20-23 ezer eurót kérnek - állítja Marius Salajan egy másik aradi ingatlaniroda tulajdonosa, akinek portfóliójában több száz eladó magyarországi ingatlan szerepel. Kereslet egyáltalán nincs, a tavaly év eleje óta egyetlen ingatlanhitel-szerződést sem írtak alá, noha korábban jól ment az üzlet, napi kapcsolatban voltak a magyar bankokkal, hetente több hitelt is közvetítettek a romániai ügyfeleknek - mondta Slajan.

A polgármester cáfol

Határozottan cáfolja a híreket Karsai József Battonya polgármestere, aki a Napi Gazdaságnak elmondta nincs tudomása arról, hogy akár egyetlen család is visszaköltözne Romániába.

Az áttelepült román állampolgárok aradi vagy nagyváradi panellakásuk árából jó állapotban lévő családi házakat vásároltak Hajdú-Bihar vagy Békés megyei falvakban és még autóra is futotta. Romániai munkahelyüket megőrizték, a gyerekeket azonban már a helyi román nyelvű óvodába vagy iskolába íratták-fogalmazott Karsai. Az adókat ugyan Romániában fizetik, az önkormányzatnak ennek ellenére nem jelentenek terhet, hiszen még az iskolát is a román önkormányzat üzemelteti - tette hozzá a polgármester.

Nem tudni háhányan élnek itt életvitelszerűen

A térségnek tulajdonképpen jót tesz, hogy a román családok áttelepülnek, Battonya ugyanis ahhoz a mezőkovácsházi kistérséghez tartozik, ahol az elmúlt tíz éveben a legnagyobb volt a népességfogyás. A KSH adatai szerint 2001-ben még 46 546 ezer lakos élt a térségben, 2011-ben pedig már alig 38 828 személyt számláltak. Gyula, Dombegyháza, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Bedő Méhkerék vagy Mezősas vált a román lakásvásárlók elsődleges célpontjává, csak Battonyára 2007 óta több mint 350 romániai család költözött a - mondta a Napinak Traian Cresta a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke.

Arról, hogy pontosan hány román állampolgárságú család tartózkodik életvitelszerűen Magyarországon nincs nyilvántartás, sokan nyaralónak vásároltak ingatlan, mások innen járnak át Romániába dolgozni. Korábban a növekvő ingatlankeresetet látva sokan vásároltak befektetés céljából is házakat a környéken, elképzelhető, hogy ezek a spekulánsok próbálnak most szabadulni ingatlanjaiktól - tette hozzá a már harminc éve Battonyán élő Cresta.