Menekülnének Magyarországról a románok?

Románia uniós csatlakozását követően a magyar határ közeli településeken élő román családok százai vásároltak lakást Magyarországon és áttelepültek. A helyzet azonban megváltozott. Romániai fizetésből már nem lehet Magyarországon megélni - állítják a távozni készülő családok.
Túrós-Bense Levente, 2012. augusztus 31. péntek, 06:00
Fotó: Napi.hu

Románia uniós csatlakozását követően a magyar határ közeli településeken élő román családok százai vásároltak lakást Magyarországon és áttelepültek. A bukaresti Mediafax hírügynökség szerint azonban a trend megfordult az elmúlt egy évben, az egyre magasabb lakhatási költségek és a növekvő üzemanyagárak miatt számtalan család szabadulna ingatlanától - akár féláron is - és visszatérne Romániába. Mara Nastasau aradi ingatlanközvetítő szerint irodájukba tömegével jelentkeznek olyan román állampolgárok, akik korábban Magyarországon vásárolt ingatlanjaikat próbálják eladni.

Pár év alatt jelentősen csökkent az életszínvonal a régióban, nőtt az élelmiszerek és az energia ára, emelkedtek az adók. Az egyre drágább üzemanyagok miatt már nem éri meg a két ország között naponta ingázni, a Romániai fizetésből pedig ma már nem lehet Magyarországon megélni - sorolják az okokat a ingatlantulajdonosok.

A magyarországi ingatlanok iránti kereslet egy éve drasztikusan visszaesett, a korábban 40-50 ezer euróért vásárolt ingatlanokért ma már csak 20-23 ezer eurót kérnek - állítja Marius Salajan egy másik aradi ingatlaniroda tulajdonosa, akinek portfóliójában több száz eladó magyarországi ingatlan szerepel. Kereslet egyáltalán nincs, a tavaly év eleje óta egyetlen ingatlanhitel-szerződést sem írtak alá, noha korábban jól ment az üzlet, napi kapcsolatban voltak a magyar bankokkal, hetente több hitelt is közvetítettek a romániai ügyfeleknek - mondta Slajan.

A polgármester cáfol

Határozottan cáfolja a híreket Karsai József Battonya polgármestere, aki a Napi Gazdaságnak elmondta nincs tudomása arról, hogy akár egyetlen család is visszaköltözne Romániába.

Az áttelepült román állampolgárok aradi vagy nagyváradi panellakásuk árából jó állapotban lévő családi házakat vásároltak Hajdú-Bihar vagy Békés megyei falvakban és még autóra is futotta. Romániai munkahelyüket megőrizték, a gyerekeket azonban már a helyi román nyelvű óvodába vagy iskolába íratták-fogalmazott Karsai. Az adókat ugyan Romániában fizetik, az önkormányzatnak ennek ellenére nem jelentenek terhet, hiszen még az iskolát is a román önkormányzat üzemelteti - tette hozzá a polgármester.

Nem tudni háhányan élnek itt életvitelszerűen

A térségnek tulajdonképpen jót tesz, hogy a román családok áttelepülnek, Battonya ugyanis ahhoz a mezőkovácsházi kistérséghez tartozik, ahol az elmúlt tíz éveben a legnagyobb volt a népességfogyás. A KSH adatai szerint 2001-ben még 46 546 ezer lakos élt a térségben, 2011-ben pedig már alig 38 828 személyt számláltak. Gyula, Dombegyháza, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Bedő Méhkerék vagy Mezősas vált a román lakásvásárlók elsődleges célpontjává, csak Battonyára 2007 óta több mint 350 romániai család költözött a - mondta a Napinak Traian Cresta a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke.

Arról, hogy pontosan hány román állampolgárságú család tartózkodik életvitelszerűen Magyarországon nincs nyilvántartás, sokan nyaralónak vásároltak ingatlan, mások innen járnak át Romániába dolgozni. Korábban a növekvő ingatlankeresetet látva sokan vásároltak befektetés céljából is házakat a környéken, elképzelhető, hogy ezek a spekulánsok próbálnak most szabadulni ingatlanjaiktól - tette hozzá a már harminc éve Battonyán élő Cresta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2012.09.02 11:13

@antonilili:
mióta van a keresztényeknek emberiességük?
mosott agyuk, az van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.09.02 10:17

@antonilili: Itt ugyan senki sem épített keresztényi országot.

Demokratikusat igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonilili, 2012.09.02 09:47

Menekülnek innen a fiatal, keresztény,demokrata magyarok is, mert nincs kiszámítható,biztonságos jövőjük, csorbát szenved az emberségük,emberiességük is!Nem akarnak mások akarata, kénye-kedve szerint élni!Ha teheti beindul az idősebb korosztály is!Legfeljebb majd félázsiába kirándulni jönnek, hogy lássák mivé züllesztette le néhány akarnok azt ,amit ők öregek 1989-ben nagy reményekkel tele elkezdtek építeni! Egy erős,egészséges,európai,demokratikus,keresztényi, magyar köztársaságot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html