Menni vagy maradni? - hogy döntenek az irodabérlők

Az év első három negyedévében összesen közel 245 ezer négyzetméternyi irodát adtak bérbe Budapesten, a hosszabbítások aránya rekordot dönt, a tranzakciók közel 50 százaléka nem új ügylet – derül ki a CA Immo és a DTZ elemzéséből.
NAPI, 2012. november 8. csütörtök, 18:25
Fotó: Napi.hu

A DTZ szerint a válság előtti években a szerződés-hosszabbítások aránya átlagosan 19 százalék volt, 2009-től azonban ez az arány megugrott és 2009-2011-es időszakban elérte a 38 százalékot. Idén, január-október hónapokban pedig a teljes bérbeadás közel felét teszik ki a hosszabbítások. Vagyis a bérlők óvatosak, inkább újratárgyalják a szerződéseiket és nem vállalják be a költözéssel járó plusz költségeket. Emellett természetesen a tulajdonosok mindent elkövetnek a bérlőik megtartásáért.

Az irodaállományon belüli költözés aránya visszaesett a 2011-hez képest: míg 2011-ben 78,8 ezer  négyzetméterről költöztek a bérlők az egyik házból a másikba - ez a teljes kereslet 21 százaléka -, addig 2012 első-és harmadik negyedéve között ez az arány 13 százalékra esett vissza. A bővülések aránya 2011-ben 18 százaléka, 2012 első kilenc hónapjában pedig 16 százaléka volt a teljes bérbeadásoknak.

Az üzemeltetési költségeket befolyásolja a ház szolgáltatásainak minősége, választéka, az adott irodaház mérete, a technikai felszereltség és annak korszerűsége. Az állandó karbantartás, és ellenőrzés minimalizálja a hirtelen megjelenő nagyobb kiadásokat. Az energia tenderek kiírása több épületre a portfólión belül segít a nagyobb árkedvezmény elérésében.


Folyamatosan nő a kis, 200 négyzetméter alatti területek iránti igény: 2007-2008-ban a bérbeadások számának 38 százalékát tették ki az ilyen jellegű tranzakciók , míg 2012 első három negyedévében ez az arány elérte a 45 százalékot. Az átlagos bériroda terület csökkenés annak a következménye, hogy a limitált pénzügyi források miatt visszaestek az üzleti lehetőségek, a cégek jövőbeli várakozásai és tervei is lényegesen visszafogottabbak az előző évekhez képest, valamint megjelentek a piacon a kisebb irodákat kereső magyar tulajdonú cégek.  A budapesti irodapiac 1000 nm feletti új bérleti szerződései közül a legnagyobb tranzakciót a CA Immo-hoz tartozó IP West irodaházban kötötték.

HOZZÁSZÓLÁSOK