A férfira reggel, egy homoksori épületben, eszméletlen állapotban talált rá egyik hozzátartozója, aki kihúzta a testet az utcára - mondta el a hírügynökségnek, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője Szabó-Bisztricz Anett.

A mentőknek nem sikerült újraéleszteniük a székesfehérvári férfit. A tűzoltók rendkívül magas gázkoncentrációt mértek az épületben, ezért elzárták a közműveket. Az épületben nem volt szén-monoxid érzékelő.

A szén-monoxid keletkezését a lakásokban általában a fűtésrendszerek nem megfelelő működése, vagy a kémények nem megfelelő átjárhatósága okozza. A kéményellenőrzés 2018-tól - a kormány döntésének következtében - már nem kötelező, azt minden ingatlantulajdonosnak magának kell kérvényeznie. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az emberek érdeke, hogy átnézessék a fűtésrendszerüket, mert életveszélyes lehet, ha azok nem megfelelően működnek. Valamint javasolják, hogy szerezzenek be egy CO-mérőt, mely jelez, ha veszélyes a mérgező gázok koncentrációja a lakásban, házban.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.