Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közbeszerzési eljárás eredményét a két ajánlatkérő, az állami NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A kért feladat felöleli az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület megnövekedett vízigényeinek biztosítása érdekében szükséges fejlesztéseket. Így - egyebek mellett - el kell végezni a meglévő 19 kút állapot-felmérését és 5 új kutat kell létesíteni. Bővíteni kell az Ercsi-Kulcs regionális távvezeték Ercsi-Iváncsa közötti szakaszát, mintegy 10 kilométer hosszúságban.

A felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc cégével december 17-én kötöttek szerződést az ajánlatkérők. Indult még a közbeszerzésen a Szabadics Építőipari Zrt. is. A közel 20 milliárdos munkát európai uniós támogatással tervezik finanszírozni.

A Napi.hu június közepén írt arról, hogy az iváncsai ipari parkban felépülő, az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorokat gyártó üzem infrastruktúrájának a kiépítésére mintegy 50 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

A hónap végén pedig arról adtunk hírt, hogy a kormány Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén Duna-mente – Fejér megye elnevezéssel különleges gazdasági övezetet jelölt ki. Ugyancsak kiemelt státust kaptak a Rácalmáson, a Hankook Tire Magyarország Kft. beruházásával összefüggő ügyek.

Az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok vezetői egyöntetűen azon az állásponton voltak, hogy az Iváncsa, Kulcs, Adony és Rácalmás területén létrejövő különleges gazdasági övezet - ami a helyi iparűzési adó elvételét is jelenti, azt a fideszes megyei önkormányzathoz irányítják - hátrányosan érinti a térség valamennyi lakóját, különösen a dunaújvárosiakat, ezt a kormányzati lépést politikai bosszúnak tekintik. (Az övezetből ugyanis kihagyták az ellenzéki vezetésű Dunaújvárost, amely pedig szomszédaival kötött szerződései alapján az iváncsai ipari parkból és a Hankook-gyárból befolyó iparűzési adó felére lenne jogosult.)

A Hankook esetében Dunaújváros szolgáltatja a vizet, szennyvizet, az iváncsai ipari park pedig a Modern városok programban náluk épült volna meg, helyette jött létre Iváncsán.