A beolvadás előtt álló MKB Bank emblematikus belvárosi székházát egy vadonatúj cégháló segítségével kötötték be a leggazdagabb, Mészáros Lőrinc magyar Andrássy úti cégközpontjába - írja a 24.hu. A székháznak december közepe óta már nem az - egyébként a nagy bankfúzióig jelentős részben Mészáros Lőrinc tulajdonában álló - MKB Bank, hanem egy frissen létrehozott, és a milliárdos cégközpontjába, az Andrássy út 59.-be bejelentett gazdasági társaság, a Status Property Magántőkealap a végső tulajdonosa.

Az egykori Magyar Királyi Tiszti Kaszinó 120 éves épülete, amely a Fidesz feltőkésítésével a rendszerváltás utáni politikatörténet alakulásában máig ható szerepet játszott, közel három évtizede került az MKB Bankhoz - emlékeztet a hírportál. A bank a Fidesztől és a MDF-től vásárolta meg az épületet még 1993-ban. A volt tiszti kaszinót a két párt egy évvel korábban az Antall-kormány titkos rendelete értelmében közös pártszékházként kapta meg az államtól, ám az épületet gyorsan pénzzé is tették: a 28 éve, 1993 januárjában aláírt szerződés alapján az MDF 833, a Fidesz 697 millió forintot kapott az akkor még állami kézben lévő banktól.

A hatalmas ingatlant megvásárlása után felújították, majd a pénzintézet ingatlanhasznosító cégébe apportálták. Az utóbbi időszakban - több céges átalakulást követően - az MKB Üzemeltetési Kft. volt a tulajdonos, amelytől átkerült legújabb tulajdonosához. Jóllehet az ingatlan eladási áráról sem adtak információt, a tulajdoni lapokból kiderül, hogy a vásárlásához a Budapest Bank adott kölcsönt a Status Real Estate Kft.-nek. December elején a székház mindkét, külön helyrajzi számon nyilvántartott részére 4,55 milliárd forintos jelzálogot jegyeztek be.