Mészáros családja vette a legtöbb állami földet - íme, a friss adatok

Az Átlátszó adatbázisba rendezte az elmúlt két év nagy földprivatizációjának eredményeit. Ebből kiderül, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester családja több mint 1550 hektár állami földet vehetett meg.
Domokos Erika, 2017. július 5. szerda, 11:36
Fotó: Napi.hu

A magyar állam 2015-ben és 2016-ban 290 ezer hektár földet hirdetett meg eladásra, aminek kétharmadát el is adta. A kormány adatszolgáltatása azonban nem könnyítette meg a tisztánlátást a földárverésekkel kapcsolatban, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapjára megyénkénti bontásban és pdf-formátumban tette közzé az árverések eredményeit - írja cikkében az Átlátszó portál. 2016 nyarán, a földeladások lezárulta után a Greenpeace rendezte táblázatokba az adatokat, és Vágó Gábor aktivista közvetítésével átadta őket feldolgozásra az Átlátszónak.

A közel 250 ezer információt tartalmazó adatbázis térképekkel itt érhető el: fold.atlatszo.hu.

A földárveréseken egy tulajdonos maximum 300 hektárhoz juthatott. Mészáros Lőrinc és ifjabb Mészáros Lőrinc a pályázatokon összesen 440,4 hektárnyi földet szerzett meg - összesítette az adatokat az oknyomozó portál. A felcsúti Fő utca 311/5. alá bejelentett családtagok (Mészáros Lőrinc, a felesége és Beatrix nevű lánya) együttesen 1014,4 hektárnyi földet vásárolhattak, míg Ágnes nevű lánya 245 hektárt vett, a polgármester öccse pedig 291 hektárt. Az Átlátszó szerint így összesen a Mészáros család több mint 1550 hektárnyi földet szerzett meg az árveréseken.

Mészáros Lőrinc a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2017.07.05 19:37

A Zseni, nem igaz? Köptem egy hatalmasat, mert Ilyen nálunk külhonban nem lehetséges. Itt, a haldokló Nyugaton nincsenek strómanok, lehetetlen ilyen színtű embereknek akár csak egy centet is "keresniük". Ez az ember hűen tükrözi a lerogyasztott magyar társadalmat. Viharvert képe, tekintete nagyon hasonló OV bámulásához, azaz mered a semmibe. Mészáros névvel és ilyen arccal azonnal a börtönbe kerülne nálunk, a szakadék szélére sodródott Nyugaton.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html