2011-ben a teljes horvát építőipari termelés több mint 6 százalékkal csökkent, de úgy tűnik, a piac 2011-ben elérte mélypontját és 2012-ben lassú növekedési pályára állhat. A Buildecon számításai szerint nagy különbségek lesznek az ágazatok, és azon belül az alszegmensek között is.

Potenciálisan a legjövedelmezőbb a mélyépítés lesz,  mivel azonban ez az ágazat nagymértékben függ a közösségi kiadásoktól, növekedése függ az új kormány által 2012 elején bejelentett beruházási tervek sikerétől. Több nagy volumenű mélyépítési projekt, közte az autópályaépítési program még nem fejeződött be. A kormánynak alternatív finanszírozási forrásokat kell majd találnia a mélyépítési illetve egyéb projektekre - hagsúlyozzák a Buildecon elemzői. Finanszírozási tervet már készítettek a 2012-2015 közötti időszakra; csak 2012-ben 1.23 milliárd eurót terveznek befektetni, mely a befektetések aggregált szintjében 7.4 százalékos emelkedéshez vezethet.

Az elemzők becslései szerint 2012-ben a villamosenergia-ipari beruházásokra  280 millió eurót, a vízzel kapcsolatosakra 120 millió eurót, az autópályaépítésre 200 millió eurót, az országos úthálózatra 300 millió eurót, vasútépítésre 130 millió eurót fordítanak.

Főleg a nem-lakásépítés lesz az a szegmens, mely a leginkább profitál az EU csatlakozás utáni jobb befektetési lehetőségekből (valószínűleg 2013. július1. után). A nem-lakásépítés közvetlenül a vállalati és közösségi beruházásoktól függ, utóbbiak, a 2012-es és 2013-as évek megszorító intézkedései miatt, valószínűleg erőteljesen csökkennek. Mindazonáltal, a szociális objektumokban, a mezőgazdaságba illetve egyéb szegmensekbe történő közösségi beruházásokat a 2013 után rendelkezésre álló EU kohéziós alapok táplálni fogják.

A lakásépítés iránt hosszabb távon növekszik csak a kereslet, mert bár a lakosság száma csökken, a háztartások száma nő, mivel a háztartás tagjainak száma csökken, és a fiatal családok hamarabb válnak  függetlenné. A keresletet azonban a magas kamatok és a finanszírozás hiánya visszafogja.

A lakásépítés fellendülésére  a Buildecon nem számít. Az építési engedélyek száma 2011-ben tovább csökkent, évek óta először 10 ezer alá süllyedt, ez akadályozza a jelentős növekedést még abban az esetben is, ha a finanszírozás biztos lesz.