Mi ér többet: a pénz vagy a nyugalom?

Jócskán átszabhatja a VII. kerület lakáspiacát a februárban esedékes erzsébetvárosi népszavazás, amely arról dönt, hogy bezárjanak-e a szórakozóhelyek éjfélkor. A voksolás óriás dilemmát okozhat a kerületieknek - állapítja meg ingatlan.com elemzése, amely több lehetséges forgatókönyvet vázol fel.
Szepesi Anita, 2018. január 8. hétfő, 10:23
Fotó: MTI Fotó

A bulinegyed lakáspiaca az utóbbi 5 évben jelentősen megélénkült, a kiadó lakások bérleti díja, és az eladásra kínált lakások átlagos négyzetméterára jobban emelkedett a fővárosi átlagnál. Az ingatlan.com adatai szerint a VII. kerületi eladásra meghirdetett lakások átlagos négyzetméterára 2013 óta 124 százalékkal 550 ezer forintra emelkedett. Az egy négyzetméterre vetített bérleti díjak pedig 95 százalékkal közel 3 ezer forintra nőttek.

Ezzel párhuzamosan az V. és VI. kerületben több mint 120 százalékkal nőtt az eladó lakások átlagos négyzetméterára, az albérleteknél pedig az V. kerületben 82 százalékos, a VI. kerületben pedig 93 százalékos drágulás ment végbe 5 év alatt. Ez jelentősen meghaladja a budapesti átlagot, ami az eladó lakások esetében 82 százalékos, az albérletek esetében pedig 83 százalékos áremelkedést jelentett az elmúlt öt évben - olvasható az ingatlan.com összeállításában.

Befolyásolhatja a bulinegyed lakáspiacát az V. és VI. kerületi önkormányzat tavaly év végi rendelete, amely - például a VIII. kerülethez hasonlóan - előírja, hogy a tulajdonosok csak abban kezdhetnek bele szálláshely-szolgáltató tevékenységükbe, ha erre a társasház közgyűlése vagy szervezeti és működési szabályzata erre engedélyt ad. Emiatt a többi lakó hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a tulajdonosok lakóingatlan helyett szálláshelyként üzemeltessék lakásukat - hangsúlyozza Balogh László, a portál vezető szakértője.

Ha a népszavazás eredményeként arra kötelezik a szórakozóhelyeket, hogy éjfélkor bezárjanak, akkor kevésbé lesz vonzó célpont a környék a szórakozni vágyó külföldi turisták számára, ez pedig a VII. kerületi eladó és kiadó lakások eladási árának növekedését és a bérleti díj prémiumát mérsékelheti, sőt egyes lakásoknál árcsökkenés is elképzelhető. Nagyon jelentős áresésre azonban nem kell számítani - véli Balogh László.

Egyrészt a lakáshotelként üzemelő ingatlanok kiváló minőségű, felújított lakások, amik ráadásul nagyon jó helyen vannak, így élénk a kereslet irántuk. Ha pedig esetlegesen életbe lép a tiltás, akkor olyan új vevők és bérlők jelenhetnek meg a piacon, akik eddig pont azért kerülték el a környéket, mert az éjszakai nyugalmukat eddig nem látták biztosítottnak.

Amennyiben a népszavazást nem követi korlátozást, akkor az erzsébetvárosi, valamint az V. és VI. kerületi lakások eladási ára és bérleti díja a jövőben is a fővárosi átlagot meghaladó mértékben emelkedhet.

A szakértő szerint a népszavazás óriási dilemmát okoz az erzsébetvárosiaknak, mert a környék népszerűsége minden lakástulajdonos ingatlanvagyonát jelentősen megnövelte, ugyanakkor az ott élők számára az éjszakai nyugalom értéke szintén felbecsülhetetlen.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Marjai János

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.01.08 10:44

Nem kérdés, a kormány és az önkormányzat számára csak a LÉ.
Az immár tömeggyilkos párt a fidesz-kdnp kicsinálja az embereket az egészségügyben, és bárhol, ahol tudja.
Nem számít a lakosság nyugalma. Ne gyógyuljon, ne pihenjen, csak robotoljon rabszolgabérért, és azt is költse vissza nekik.
Szavazol ezekre?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html