A kormány döntött a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) további fejlesztéséről - írja Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa közleményében. A Közlekedési Múzeum új, a Városligeten kívüli fő kiállítóhelyet kap, így a Ligetben újjáépülő múzeum kiállítóterekkel történő térszínt alatti bővítésére nem lesz szükség.

A múzeum lebontott épületében mintegy 4500 négyzetméter kiállítótér volt. A múzeum történeti épületének rekonstrukciójára vonatkozó, az elmúlt két évben készült tervek - az épület térszint alatti bővítésével számolva - ezt duplájára, 9000 négyzetméterre növelték. A kibővített kiállítótér az eddigi kiállításoknál minden szempontból jóval átfogóbb, sokkal több közlekedési eszközt bemutató közlekedési kiállítás megvalósítására lett volna alkalmas, de a Közlekedési Múzeum gyűjteményének (vasúti járművek, autóbuszok, villamosok) teljes körű bemutatását ez sem tette volna lehetővé - írja a miniszteri biztos.

Baán szerint a kormány mostani döntése történelmi mérföldkő a közel 120 éves Közlekedési Múzeum életében, ugyanis a döntés alapján, egy sok évtizedes hiányt orvosolandó, a múzeum számára egy olyan új, fő kiállítóhelyet hoznak létre, ahol lehetséges a közlekedési eszközök, illetve azok történetének teljes spektrumú bemutatása, az eddigi városligeti helyszínnél sokkal nagyobb területen.

A régi épületet is felújítják

A Közlekedési Múzeum városligeti épületét ugyanakkor az eredeti tervek alapján felújítják. Itt az MMKM egyik tagintézményeként a magyar innováció történetét, a világhírű magyar műszaki találmányokat és feltalálókat bemutató interaktív kiállítás jön létre.

Az új Közlekedési Múzeum helyszínéről a kormány néhány hónapon belül hoz végleges döntést - írta Baán.

Az új épület építésével a költségek várhatóan tovább emelkednek.

MÁV-ingatlanon építhetnek

Az új helyszínt már keressük, elsődlegesen a fővárosi vasút által felhagyott rozsdaövezeti ingatlanokon - írta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum igazgatója a Facebookon, akit a 444.hu idézett.

Baán László és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015 októberében beszélt arról, hogy tervezik a Liget 2 programot is, ennek keretében rehabilitálnák a fővárosi Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti területet. A Népszabadság 2016 márciusában azt írta, hogy értesülésük szerint a kormány megtárgyalta és támogatta Lázár János Nyugati liget tervét. A Nyugati pályaudvar és a Podmaniczky utca térségének teljes megújítása mintegy 215 milliárd forintba kerülhet - írta korábban a lap.