Mi lesz a budapesti tetőterekkel?

Kissé megtorpant a válság nyomán a budapesti belváros tetőtereiben a lakásfejlesztések üteme. Néhány cég egy időre visszavonult és kivár, míg mások kisebb lakásszámmal, a potenciális hazai vevőkör igényeire koncentrálva a piacon maradtak.
Szilágyi Eta, 2010. október 29. péntek, 14:05
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A belvárosi, közel százéves belvárosi lakóépületek felújítására - mivel az ott élő közösségeknek nincs rá pénze - a padlástér értékesítése látszik a legideálisabb megoldásnak. A területért cserébe a vállalkozó - megegyezés szerint - vállalja a ház korhű külső-belső rekonstrukcióját, a tetőzet, a közművek stb. cseréjét, a padlástérben pedig új lakásokat alakít ki, melyeket piaci áron értékesít. Látszólag tehát mindenki jól jár, ám a válság lelassította ezeket fejlesztéseket is. A lakásépítők ugyanis csak akkor vágnak bele a beruházásba, ha a tetőtéri lakásokra biztos kereslet mutatkozik. Az elmúlt években az értékesítés olajozottan ment: külföldiek és magasabb jövedelmű fiatal magyar üzletemberek, bankárok szívesen vásároltak a pesti belváros egy-egy megújult, patinás házában panorámás, teraszos lakásokat. Az elmúlt két-három évben azonban nemcsak a külföldi vevők tűntek el, de a magyar vevőkör vásárlói kedve is gyengült.

Molnár Ilona, az Otthon Centrum tanácsadója úgy véli, az igényes belvárosi tetőtéri otthonok iránt folyamatos az érdeklődés, ám a hangsúly a minőségen és az odafigyelésen van. Egy tehetős hazai réteg változatlanul keresi a különleges, egyedi élettereket, amelyek karnyújtásnyira vannak az üzleti negyedektől s a szórakozási lehetőségektől, s a frekventált helyen lévő, minőségi anyagokból, szép környezetben kialakított lakóingatlanok folyamatos értéknövekedése is nyilvánvaló. Az elvárásokat azonban nemcsak az Andrássy úti, hanem a kisebb, kevésbé kiemelt utcákbeli fejlesztések esetében is teljesíteni kell, ami a tanácsadó szerint az utóbbi időben nem minden beruházó esetében valósult meg. A belvárosban főleg a VI. kerületben indultak el néhány esztendeje a tetőtér-beépítések, s a lassulás ellenére jelenleg is folynak beruházások. A négyzetméterárak széles skálán, 300 ezer és 1,8 millió forint szóródnak.

A Teréz Tetőtér Kft. négy éve kezdte el néhány háztömbben az építkezést. Ennek során például az Ó utca, a Nagymező és Paulay Ede utcák egy-egy, valamint az Andrássy út két lakóépületének tetőterében több mint 4000 négyzetméternyi új lakást építettek, s mint a cégnél elmondták: két lakás kivételével eddig mindet sikerült értékesíteni. Lapunknak azt is megerősítették, hogy a válság után sem álltak le a hasonló fejlesztésekkel teljesen: csupán - mérlegelve a jelenlegi piaci helyzetet - a megépítendő lakásszámot csökkentették, és most elsősorban a különösen jó minőségű lakótömbök fejlesztésére koncentrálnak. Jelenleg mintegy 1000 négyzetméternyi tetőtéri lakás építésén dolgoznak, az elkövetkező évre pedig 3000 négyzetméternyi kialakítását célozták meg. Míg a válság előtt elsősorban külföldi vevőik voltak, mostanra felváltották őket az igényes hazai vásárlók.
A pénzügyi válság nem befolyásolta alapvetően az Éptech Invest Kft. fejlesztési lendületét. Major Sándor ügyvezető szerint nem álltak le a tervezett tetőtér-beépítésekkel: az elmúlt évben is ugyanúgy dolgoztak tovább, hiszen ha kissé hosszabb idő alatt is, de el tudják adni elkészült új lakásaikat, ez elsősorban a frekventált helynek, a cég eddigi referenciáinak s nem utolsósorban annak köszönhető, hogy a tervezésnél és a lakások kialakításánál a legfőbb szempont az élhetőség, valamint a beépített anyagok magas minősége. A társaság 2004-ben kezdett belvárosi tetőterekkel foglalkozni, azóta több mint tíz elkészült projektjükben közel 150 új lakás épült meg. Jelenleg a Vörösmarty, valamint az Ó utcában dolgoznak. A befejező munkák idejére a 13 lakásból csak 4 maradt meg, ott, ahol még az épülettömb felújítása folyik, a rövidesen elinduló, szintén 13 lakásból még 10 van eladósorban. Vevőkörükben hazai és külföldi vevők egyaránt megtalálhatóak, s a szigorodott hitelfelvételi előírások ellenére is történtek hitel igénybevételével lakáseladások.


Ideiglenesen leállította belvárosi tetőtérfejlesztéseit az ezen a piacon 2005-től aktív Indotek Group, a tavaly befejezett két, összesen 30 lakásos projekt után. Mint Sellyey Tamás értékesítési igazgató lapunknak kifejtette, bár további 45 terézvárosi háztömb tetőterét vásárolták meg 2005 táján, egyelőre a válság okozta keresletszűkülés hatására felfüggesztik a hasonló fejlesztések beindítását, a piacon ugyanis biztosan csak 2012-től várható élénkülés. Spekulációs alapon nem akarnak tetőtéri otthonokat építeni, így egyelőre a rózsadombi és római-parti lakásberuházásaikra helyezik a hangsúlyt. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy-két belvárosi tetőtér-beépítési projekt előkészületeit nem kezdik el, hiszen a lakókkal való megegyezés, az egyes szakhatósági engedélyek beszerzése mind hosszú, akár 18 hónapot is igénybe vevő procedúra. A birtokukban lévő 45 tetőtér amúgy bruttó 43 ezer négyzetméter beépíthető területet jelent, amelyen 20 ezer négyzetméternyi - mintegy 300 - új lakás alakítható ki. Az eddig átadott, 40-104 négyzetméteres tetőtéri lakásaikból - melyek négyzetméterára 450-600 ezer forint között mozog - egyébként mindössze néhány vár vevőre. A vásárlói kört a külföldiek mellett hazai vagyonosabb fiatalok tették ki, akik befektetési, illetve utóbbiak lakhatási céllal vásároltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK