Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemzés szerint a népszavazás nyomán lényegesen nem fog csökkenni a környék szálláshelyeinek száma, tehát önmagában ez nem fogja drasztikusan rontani a lakásukat bérbeadó tulajdonosok pozícióját. Ha a többség a zárva tartásra szavaz, az főleg az üzlethelyiségek bérleti díjára és bérbeadhatóságára lesz hatással.

Azonban, egy ilyen döntés nyomán nem várható, hogy a következő egy-két évben drasztikus áresés következzen be a helyi lakáspiacon. A lakásárak növekedése mögött eddig is elsősorban a szálláshely-kiadó befektetők támasztotta kereslet állt. A növekvő lakásárak és az elszaporodó lakás-hotelek egymás közti versenye miatt azonban a néhány évvel korábbihoz képest csökkenő hozamszint már tavaly is érezhetően lanyhább érdeklődést váltott ki a belső városrészek iránt. A bulinegyed "bezárásának" híre tovább hűtheti a lakásbefektetési kedvet.

Az OC által megkötött tranzakciók azt mutatják, hogy a korábbi évekhez képest már egy ideje az egyensúlyi helyzet felé közeledik a belvárosi lakáspiac, így a VII. kerület is. A nagy árváltozás 2014 és 2016 között zajlott Erzsébetvárosban, 2016-2017- ben már enyhült a drágulás lendülete, és a tranzakciók is folyamatosan csökkentek, függetlenül a bulinegyedről szóló vitától. A következő egy-két évben az eddiginél jóval kisebb, úgy 8-10 százalékos árnövekedésre lehet számítani az elemzés szerint.

Ha a népszavazás eredményeképpen marad a jelenlegi helyzet, ez a már kialakulóban lévő egyensúlyi állapoton érdemben nem változtatna, mivel ez a folyamat gyakorlatilag a mostani nyitvatartás mellett érezhetővé vált. Ha a többség a "bezárás" mellett dönt, úgy, Budapest egy fontos turisztikai célpontját veszítheti el. Összességében azonban nem várható olyan tartós hatás, ami a jelenleg kedvező turisztikai trendet alapjaiban megfordítaná.

Ráadásul ugyan a VII. kerület kiemelten népszerű, de a különféle szálláshely portálokon hirdetett lakások jó része ma sem a szűken vett "bulinegyedben" található, hanem a szomszédos kerületekben, illetve Középső-Erzsébetvárosban, sőt kisebb részben a budai Duna part mentén. A hosszú távú bérlet szempontjából a városközpont közelsége mellett a nagyobb egyetemi centrumok és általában a jó tömegközlekedési kapcsolatok fontosak, ezért a nyugalmasabb hangulat akár javíthatja is a környék megítélését a rövid- és a
hosszútávú bérbeadás szempontjából egyaránt.

A fotó forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.