Mi lesz az ingatlanárakkal? Megjött az új elemzés

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2015 októberében a félévvel korábbi szinten stagnált. A fővárosi lakáspiacon kissé javultak a várakozások, a lakásárak Budapesten és a nyugati országrészben erőteljesebben, a keleti régióban csak jelképesen emelkedhetnek a következő egy évben. Az irodapiaci indexek markánsan csökkentek - derül ki a GKI legújabb felméréséből.
Napi.hu, 2015. november 5. csütörtök, 08:26
Fotó: Napi.hu

A 2012-es második felmérés során tapasztalt mélypont és a 2015-ös első felmérés között folyamatosan és számottevően nőttek a GKI ingatlanpiaci indexei. Októberben ez a lendület megtört, hiszen érdemben sem a fővárosra, sem az ország egészére vonatkozó jelzőszám nem változott a fél évvel ezelőttihez képest.

A derűlátás a piaci szereplők körében fennmaradt, csak nem erősödött tovább - hangsúlyozzák az elemzők. A hat hónappal ezelőttihez képest jelentősen csökkentek az irodapiaci indexek. A lakás- és a kereskedelmi ingatlanpiacot jellemző indexek lényegében stagnáltak, enyhén javultak a fővárosi logisztikai szektort érintő várakozások. A lakásárak Budapesten és a nyugati országrészben erőteljesebben, a keleti régióban csak jelképesen emelkedhetnek a következő egy évben. Az üzleti ingatlanok bérleti díjai esetében a közeljövőben a stagnálás lehet a meghatározó tendencia.

Forrás: GKI

Mi várható az irodapiacon?

Budapesten és környékén a kihasználtság folyamatosan javul, a fél évvel ezelőttihez képest minden vizsgált szegmensben emelkedett. Kelet-Magyarországon a fél évvel ezelőtti 67 százalékos kihasználtság nem változott, de Nyugat-Magyarországon a hat hónappal ezelőtti 69 százalékos telítettség 75 százalékra nőtt.

Forrás: GKI

A közelmúltban erősödött a bérlői aktivitás, a relatíve sok üres terület viszont gátolja az új beruházásokat. Az irodapiaci index a fővárost és az ország egészét illetően is 6-6 ponttal csökkent a fél évvel ezelőttihez képest. A korábbi jelentős mértékű kilátás-javulás után a mostani negatív korrekció akár természetesnek is mondható, s összességében még így is elég erős a derűlátás az irodapiacon - állapítja meg a GKI.

Negatív trendek mérséklik az üzlethelyiség-fejlesztési kedvet

Erősödő kiskereskedelem forgalom (2014-ben 4,1, 2015 első nyolc hónapjában 6 százalékkal bővültek az eladások) és kedvező kilátások uralják az üzlethelyiség-piacot (2015-ben 5, igaz 2016-ban már csak 2 százalékos növekedés várható), mérsékelt fejlesztési kedvvel társulva. Vannak ugyanis negatív tényezők is, köztük a túlfejlesztettség, az ellenséges törvényi és szabályozói környezet, az online kereskedelem terjedése.

Forrás: GKI

A fővárosra és környékére vonatkozó üzlethelyiség-piaci index értéke (amely az ingatlanos cégek és a keresleti oldal képviselői, azaz a vállalatok várakozásait sűríti egyetlen számba) azonos a fél évvel ezelőttivel és az országos mutató is csak hibahatáron belül változott. A két index között korábban kialakult különbség 2015 októberére eltűnt, azaz az "olló" bezárult". A kiskereskedelmi forgalom élénkülése egyelőre nem javítja az ingatlanpiaci várakozásokat.

Nyolcéves csúcson a fővárosi raktárpiaci index

A logisztikai ingatlanpiacon - az utóbbi időszak kedvező folyamatai ellenére - továbbra is bőven található üresen álló kapacitás. A korábbinál is gyakoribbak a felújítások, korszerűsítések, a bérlői igények rugalmasabb kiszolgálására alkalmasabb területek kialakítása, különösen népszerűek az EU-forrásokból megvalósuló kisebb beruházások.

Forrás: GKI

Az országos raktárpiaci index (ami az ingatlanos cégek és a vállalatok várakozásait sűríti egyetlen számba) az előző felméréshez képest nem változott. A fővárosi index 4 százalékponttal növekedett s ezzel nyolcéves csúcsára ért. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek várakozásai a vidéki régiókban gyakorlatilag nem változtak az áprilisi megkérdezéshez képest, viszont a fővárosra és környékére vonatkozóan egyértelműen javultak.

Stagnáló kereslettel számolnak az építési telkek piacán

A telekpiacon a várakozások a fél évvel ezelőttihez képest nem sokat változtak, a fővárosban és környékén fennmaradt a viszonylagos derűlátás. A vállalatok kilátásai áprilishoz képest óvatosabbak lettek, országos átlagban stagnáló keresletet vetítenek előre.

A lakáspiaci index növekedése megtorpant

A budapesti lakáspiaci index (ami az ingatlanos cégek és a lakosság várakozásait foglalja össze egyetlen számba) októberben 1,5 ponttal emelkedett a fél évvel ezelőttihez képest, míg az országos mutató stagnált. A lakáspiaci indexek 2012 eleje óta lényegében folyamatosan és számottevően erősödnek, ebben most egy kis megtorpanás következett be.

Forrás: GKI

A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a maihoz képest Budapesten és a keleti országrészben enyhén javuló, míg a nyugati régióban stagnáló piaci helyzetet várnak. A nyugat-magyarországi kilátások mindazonáltal számottevően kedvezőbbek a kelet-magyarországiaknál.

Budapesten pozitív irányú elmozdulás a pesti belvároson kívüli területeken várható, de ezek azért még nem zárkóznak fel a belváros keresleti piacához. Komoly kilátás-javulás érezhető a panellakások esetében is.

Kelet-Magyarországon a nem panel társasházi lakások piacán következhet be némi élénkülés, a panelekén valamivel kisebb. A nyugati országrészben csak a panellakások esetében csökkent a derűlátás.

Forrás: GKI

A 2015. októberi felmérés eredményei szerint a lakásépítésre és vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások az első negyedéves enyhe romlás után lényegében stagnáltak. A következő egy évre 15 ezer háztartás jelezte biztosra, 50 ezer valószínűre a lakásvásárlást vagy építést. A lakásfelújítást és korszerűsítést biztosan tervezők aránya érdemben emelkedett, a felújítást, korszerűsítést biztosra jelző 37 ezer háztartás hatéves csúcsot jelent, az ezt valószínűsítő 182 ezer háztartás stagnálást jelez az előző negyedévhez képest.

Mi lesz az árakkal?

Az új építésű lakások ára vidéken a várakozások szerint stagnálni fog, a fővárosban inkább az emelkedést várók kerültek többségbe. A számszerű prognózisok Budapesten és a nyugati országrészben viszonylag erőteljes jövőbeni áremelkedésre utalnak.

A használt lakásoknál a válaszadók többsége (budapesti átlagban 65, a keleti régióban 70, a nyugati országrészben 55 százalékuk) a következő 12 hónapban stagnáló árakat vár. Kivételt jelent ez alól a budai zöldövezet és a pesti belváros, itt többen illetve ugyanannyian várnak áremelkedést, mint stagnálást. Budapesten egyetlen válaszadó sem vár árcsökkenést és a nyugati országrészben is csak a családi házak esetében volt néhány erre utaló válasz.

A válaszadók döntő többsége szerint az üzleti ingatlanok bérleti díjai a következő 12 hónapban várhatóan nem változnak és az összesített prognózisok is csak kismértékű lehetséges változásokra utalnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK