Mi vár a lakáspiacra? - Így látja az MNB

Országos átlagban 15,4 százalékkal emelkedtek a hazai lakásárak tavaly, az év végére lassult az éves növekedés, ami az idén is folytatódhat - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank pénteken kiadott lakáspiaci jelentését ismertetve.
Papp Zsolt, 2017. május 12. péntek, 11:09
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb mértékű, 22,5 százalékos növekedés Budapesten volt 2016-ban, ami alacsonyabb a korábbi időszakok 25-30 százalékos értékeihez képest - emelte ki.

Az igazgató hangsúlyozta, a hazai lakáspiacot továbbra is az árak növekedése és a forgalom bővülése határozta meg. A lakáspiac ugyanakkor érettebb szakaszába lépett, a megemelkedett keresletre a kínálati oldal is egyértelmű élénküléssel reagált - írja az MTI.

A harmadszor kiadott jelentés szerint a keresletet változatlanul a háztartások kedvező jövedelmi és munkaerő-piaci helyzete, valamint az alacsony kamatkörnyezet segítette.

Sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagban számított emelkedése nem tekinthető túlfűtöttnek - közölte Fábián Gergely.

HOZZÁSZÓLÁSOK