Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Balogh Lászlót a műsorban annak kapcsán kérdezték, hogy a KSH mikrocenzusának adatai szerint az elmúlt öt évben 550 ezer fölé emelkedett a lakatlan lakások száma az országban. Hangsúlyozta, hogy két tendencia bontakozik ki, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban, amelyek egyben regionális központok, az üresen álló lakások aránya csökken. A fővárosban például az üres lakások aránya 12 százalékra csökkent a 2011-ben mért 13 százalékról. A vidéki kisebb településeken viszont nő azoknak a lakásoknak a száma és aránya is, amelyekben nem lakik senki.

Az összes üres lakás 19,5 százaléka Budapesten volt 2016-ban szemben a 2011-ben mért 25 százalékkal; a vidéki kis településeken 15 százalékra nőtt ez az arány. (Lakást venne? Ez a hír érdekelni fogja.)

A szakértő szerint két okból állhat üresen egy lakás, egyrészt azért, mert nem keresett, például kis településen található, másrészt pedig ha a tulajdonosnak tervei vannak vele, néhány év múlva gyermeke, unokája költözhet be, de addig nem szeretné kiadni. Az utóbbi eset költséges a rezsi miatt - tette hozzá.

Ennek megfelelően az üres lakások állapota is vegyes, egy részüké folyamatosan romlik, mert vagy nem tudják eladni, vagy nem költenek rá, a másiknál viszont áldoz a fenntartásra a tulajdonos - mondta Balogh László.