Mikor tér magához az egykori húzóágazat?

Nem lesz egyszerű elmozdítani a holtpontról a lakásépítést, a kétezres évek sikerágazatának 2015-ös számai még mindig tehetetlen vergődésről tanúskodnak. Hiába voltak biztató jelek egy évvel ezelőtt, 2015-ben újra a 2013-as, évszázados mélypont közelébe zuhant az átadások száma.
Szepesi Anita, 2016. február 26. péntek, 07:12
Fotó: Napi.hu

Immár az ötödik válságos évet zárta 2015-tel a magyarországi lakásépítés. Az újlakáspiac leépülése 2010-ben gyorsult fel drámaian, amikor az előző időszak évi 30 ezer használatbavételi engedélyéről hirtelen 20, majd 10 ezret alig meghaladóra csökkent a számuk, s ezt is csak további egy évig sikerült tartani. Azóta évente összesen 7-8 ezer lakás épül országszerte, ezzel a tempóval pedig 500 év alatt újulhat meg a lakásállomány.

Ekkora volumennél nincs értelme részletesebb, területi adatokat elemezni, meghatározó trendeket keresni, hiszen egy-egy projekt önmagában jelentős torzító tényező - mondta a Napi,hu-nak Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója. Budapest szerepe változatlanul jelentős, tavaly a lakások több mint negyede, majd' kétezer lakás itt épült, Pest megyében csaknem 1500, Győr-Moson-Sopron megyében 1200 használatbavételi engedélyt adtak ki a hatóságok.

A többi megye néhány százas lakásterméséből Komárom-Esztergom, Tolna és Nógrád megye "lóg ki" 100-nál is kevesebb új lakással, de míg az első kettőben éppen hogy csak 100 alatti a mennyiség, Nógrád megyében egy év alatt összesen 29 lakást, illetve családi házat hoztak tető alá.

Lakásépítés 2008-2015
ÉvÚj lakások száma
200836 075
200931 994
201020 823
201112 655
201210 560
20137 293
20148 358
20157 612
Forrás: KSH

Jó, hogy több az engedély, de mikor lesz belőle lakás?

Elméletben jól jelzi a várható trendeket az építési engedélyezés, de ma már a kétezres évek közepén megszokottnál jóval több idő telik el az engedély és a megvalósulás között, ráadásul kiszámíthatatlan is ez a periódus, mert az ezzel foglalkozó modellszámítások a válság alatt összeomlottak - mondja Petz. Például hiába volt 2014-ben csaknem 30 százalékkal több az építési engedély, mint 2013-ban, a jelek szerint ebből szinte semmi nem valósult meg 2015-re.

Így ment tönkre az építőanyag-ipar

A lakásépítés zuhanása nyomán az építőanyag-ipari termelés 2007-2013 között a felére zsugorodott, ebből visszakapaszkodott valamennyit az elmúlt két évben, de még nincs belátható közelségben a leállított gyárak újraindítása. (A 2008-as, folyó áron számolt, hazai gyártóktól származó, belföldön forgalmazott építőanyagok értéke 396 milliárd forintról  2014-re 193 milliárd forintra olvadt. Az import ezalatt 204 milliárdról 278 milliárdra, az export 218 milliárdról 319 milliárdra nőtt.)

Nagyon sok még a kihasználatlan kapacitás

Az ágazat a GKI számai szerint 2016 januárjában kapacitásai 72 százalékán "pörgött", jóval a feldolgozóipar egészét jellemző 81 százalékos kihasználtság alatt. Bőven van tehát tartalék a rendszerben a várt élénkülés kiszolgálására, kapacitásbővítő beruházások indítása nélkül is. Egy évvel ezelőtt lényegében ugyanekkora, 74 százalékos leterheltséggel dolgoztak a gyártók.

Pozitív várakozásai ellenére az üzemek újraindítására Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség elnöke sem számít. A téglagyárak kapacitásainak kétharmadát elvitte a válság, ám újraindításokra még akkor sem lesz szükség, ha 2016-ra megduplázódna a lakásépítés volumene - mondta lapunknak Kató. A szakember idén 16 ezer, jövőre akár 23-25 ezer használatbavételi engedéllyel kalkulál, ha az ingatlanfejlesztők is beindítják a "parkolópályás" projektjeiket. A duplázódás azzal járhat, hogy a most csak félgőzzel, időszakosan működtetett üzemeket jobban kihasználhatják, pluszberuházásokra azonban továbbra sincs szükség - fogalmazott az elnök.

Kató a fokozódó kereslettel párhuzamosan kisebb árkorrekciót is vár - ez évek óta elmaradt -, de komolyabb építőanyag-drágulást nem jósol.

Mikor jön az igazi fellendülés?

Egyelőre nehéz megmondani, hogy a lakásépítés valódi, tartós élénkülése mikor következik be, ez leginkább a finanszírozási megoldások függvénye lesz - véli Petz, rámutatva a két éve folyamatosan növekvő engedélyezések és a most újra csökkenésnek induló új lakás számok között feszülő ellentmondásra. Optimista verziójában - ami megegyezik a GKI prognózisával - ebben az évben 10-11 ezer új lakással számol, nagyobb növekedést 2017-től vár.

Kivárásról számolt be a Napi.hu-nak Tóth Istvánné, a Debrecenben lakást építő Dészker Zrt. volt vezérigazgatója, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnökségi tagja is. A 10+10 milliós, új lakásépítésre felvehető családok otthonteremtési kedvezmény (csok) után ugyan intenzív az érdeklődés, de csak kevesen felelnek meg a feltételeknek. Az egyetemi városban azonban óriási a befektetői kereslet a kiadható lakások iránt, ami az áfacsökkentéssel megerősítve már beindítja a fejlesztők fantáziáját - mondta lapunknak a szakember.

Még lenne mit tenni a lakásépítés érdekében - legalábbis a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) szerint. A szervezet szerencsésnek tartaná, ha a családokat nem terhelné a gyermek előre vállalásának nyomása, ezért azt javasolják, hogy a kormány legalább 10 évig vállalja a csokrendelet fenntartását, erről szülessen egy szándéknyilatkozat, s az új lakások kedvezményes áfája is tartósan maradjon.

Telekhiány várható

A TLE integrált, felhasználóbarát szakmai és hírportál kialakítását is szeretné, valamint ösztönözné az önkormányzatokat a potenciális helyszínek előkészítésére. A jelek szerint rövid időn belül felüti a fejért a telekhiány, ami korlátozza az építkezéseket. A társasházépítésre alkalmas telkek szűk kínálata a több városban is probléma, Tóth Istvánné szerint ez Debrecenben is hátráltathatja a fellendülést.

Legalább 10 évre szóló lakáspolitikai minimumot, kormányzati lakásügyi felelős vagy kormánybiztos kijelölését is szorgalmaznak a lakáspiac talpra állítása érdekében. A TLE lehetővé tenné a felújítások áfa-visszaigénylését, számításaik szerint uniós forrás felhasználásával a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban mintegy százezer lakás újulhatna meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2016.02.26 15:34

@atombandi: " nincs középosztály, semmilyen formában. se az orvosok, se a tanárok, se egyéb képzett ember, nem tudja elérni azt a tisztes megélhetést, ami nyugaton természetes. így a szűkölő gazdaságot nem tudja a fogyasztásával megtámasztani "

Akkor egy kis sz@r került a palacsintába:))
A csuti degenerált azzal indokolta az egykulcsos adó bevezetését, hogy az így felszabaduló pénz csodát tesz a gazdasággal.
Csak nem elmaradt a csoda:)))?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.02.26 15:24

@ptiszai:
az országok gdp-je nagyon szoros kollerációt mutat az építőipar teljesítményével. rengeteg képzetlen, vagy alacsonyan képzett munkaerőt foglalkoztat, amit más ágazatok nem tudnak felszívni. mindenkinek jó, ha ezek az emberek dolgoznak és fizetést kapnak érte. magyarországon azért ütött ekkorát az építőiparon a válság, mert nincs középosztály, semmilyen formában. se az orvosok, se a tanárok, se egyéb képzett ember, nem tudja elérni azt a tisztes megélhetést, ami nyugaton természetes. így a szűkölő gazdaságot nem tudja a fogyasztásával megtámasztani. sokan nem veszik észre, hogy a középosztály erősödése fontosabb, mint az alatta lévők célzott pénzzel tömögetése. nem rezsicsökkentés kéne, hanem adócsökkentés, az emberek megdolgoznak a pénzükéret, de az állam túl sokat vesz el belőle...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BPartner, 2016.02.26 10:17

@ptiszai: Húzó ágazat alatt inkább azt érthetik, hogy sok embert foglalkoztató. Az építőipart elvileg ilyen. A valódi húzóágazatok azok, ahol kevés munkaerővel tudnak hatalmas értékeket előállítani (=termelékenység), mert pl. nagy hozzáadott érték van a "végtermékben", ami ma már lehet szolgáltatás is.

A cikkben van egy finom ferdítés. Egyértelműen látszik ugyanis, hogy csökkenő trend volt a lakásépítésekben az elmúlt években, aminek a mélypontja 2015 volt. Technikailag elemezhető, amit már meg is tettünk decemberben: http://ingatlanmuhely.reblog.hu/ujlakasvonat

2016-ban már több lakás fog épülni és 2017-ben még több, amit a grafikon jól mutat, mert a piac 2014-2015 között erre már felkészült.


Ruzsik Dezső
Ingatlanműhely
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2016.02.26 09:56

Tragédia ha az építőipar a húzó ágazat egy országnak és nem gépipar vagy más termelő iparág.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2016.02.26 09:45

Orbán meg Matolcsi tönkretették a magyar gazdaságot. Az autógyárakon kívül minden lerohadt, az emberek 100 ezer nettóért kopnak el. Bezzeg a Fidsesz vezérkar, a gázszerelö, Garancsi, a többi oligarcha, Matolcsiné,a futsal csürhe él és virul!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html