Zöldmezős beruházásként valósul meg a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának újra felépítése Karcagon, a beruházás generálkivitelezői feladatait a miskolci - korábban budapesti - székhelyű Zeron Befektető Zrt. és a székesfehérvári Peszter Ingatlanforgalmazási, Építőipari és Kereskedelmi Kft. nyerte el, nettó 3 milliárd 757millió forintért - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). Az épület "kulturális, közművelődési, hagyományőrzési célú művelődési központ funkciójú" lesz.

A karcagi önkormányzat a beruházás megvalósítására kiírt korábbi közbeszerzést egy évvel ezelőtt még eredménytelennek minősítette a rendelkezésére álló fedezetthez képest magas - nettó 2,6 milliárd forint körüli - árajánlatok miatt.

Előkészítették a terepet

A karcagi önkormányzat 2019. január végén már szerződést kötött a karcagi, Fürdő utcai helyszín területrendezési, út, parkoló és alapközmű előkészítő munkáinak elvégzésére, nettó 298 millió forintért (bruttó 378 millió forint) a Maxicargó Kft.-vel.

A sámándobra hasonlító - eredetileg Életkert nevet viselő - kiállítási pavilon Karcagra szállításáról 2015 decemberében döntött a kormány. Szőcs Géza, az expó magyar biztosának korábbi nyilatkozata szerint ott a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatnák be. Dobos László karcagi polgármester 2017-ben már az mondta az MTI-nek, hogy az Erzsébet-ligeti épület rendezvényközpontként egy komplex turisztikai és szabadidős fejlesztés központi eleme lesz. „A Nagykunság és Karcag számos természeti, kulturális és közösségi értékkel rendelkezik, ezeket itt méltó környezetben, modern eszközökkel mutathatjuk be” - nyilatkozta a polgármester.

A kiállítási pavilon 2015-ös olaszországi felépítésére 2,3 milliárd forintot biztosított a kormány, majd a lebontására, elszállítására és a milánói terület rekultivációjára 2016-ban összesen 650 millió forintot költhetett az állami tulajdonú Carpathia Kft. (a cég átalakult és a neve Kárpátok-Alpokra, majd Valor Hungaria-re változott; 2020 őszétől Humda Magyar Autó-Motorsport Zrt. a neve). A pavilon karcagi elhelyezésére, az infrastruktúra kiépítésére és az épület újraépítésre a kormány a helyi önkormányzat számára 2017-2018-ban összesen 1,4 milliárd forint költségvetési támogatást hagyott jóvá.

Ez a pavilon már nem az a pavilon lesz

A közbeszerzési hirdetményből kiderül, hogy az egykori expópavilonból "csak a teherhordó szerkezet felhasználására nyílik lehetőség. Az acélszerkezetet kis mértékben át kell alakítani és ki kell egészíteni." Az elbontott pavilon egyéb, eltárolt építési-szerelési, épületgépészeti és épületvillamossági anyagait nem kötelező beépíteni, de azt vállalhatták az ajánlattevők, a fel nem hasznát anyagokat pedig "szelektív módon hulladéklerakóba" kell szállítaniuk.

Az új épület nagyobb lesz, mint az eredeti pavilon volt, kibővül egy pinceszinttel és előcsarnokkal. A földszinttel és a három emelettel együtt az összes nettó alapterület: 2099 négyzetméter lesz; az épület befogadóképessége 300 fő. Kültéri fedetlen színpad is készül, a meglévő tó "látványelemnek alkalmas záportározóként alakítandó ki". Az épület távhőellátását a közeli strandfürdőből építik ki. A nyertes kivitelezők feladata lesz még a meglévő utak és parkolók kiegészítése, a terület kertészeti rendezése.

Ismeretlen ismerősök

A nyertes kivitelező Zeron Befektető Zrt. jelenleg 4 dolgozót foglalkoztat, tulajdonosa a budapesti lakcímű Romanovszkaja Natálija, akinek a nevén nincs is más vállalkozás a cégadatbázisban - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A 2011-ben az Épkar Zrt. által alapított és 2013-ig tulajdonolt Zeron korábban azzal vétette magát észre, hogy szinte ismeretlenül tagja lett két állami gigatendernek 2017-ben: az MNV Zrt. állami ingatlanfelújításos 40 milliárdos, valamint az NFS NKft. állami és önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítésére szóló, uniós társfinanszírozású, 200 milliárd forint keretösszegű megállapodásának - jól ismert cégekkel együtt, köztük a ZÁÉV Zrt.-vel és a WHB Kft.-vel.

A 9 főt foglalkoztató Peszter Kft. tulajdonosa a siófoki Fodor János, a cég az egyik fő támogatója a siófoki kézilabda klubnak (a klub sportcsarnokát a Peszter fejezte be 2017-2018-ban. A 2016-ban tulajdonosváltáson átesett cég szerény tapasztalattal nyerte meg nettó 1,8 milliárdos ajánlattal a csarnoképítésre kiírt állami közbeszerzést 2017-ben, de jól ismert alvállalkozókat vont be a teljesítésbe: a WHB Kft.-t és az Elios Zrt.-t - írta meg az Mfor.hu.)

A karcagi beruházás megvalósítására pályázott még az FK-Raszter Építő Zrt., a Prím Építő Kf és a Hunép Zrt.