Milliárdokba kerül a sportkórház felújítása

Az InfoRádió úgy tudja: elkezdődtek az egyeztetések a sportkórház felújításáról. Az intézménynek két héten belül el kell készítenie azt a tervet, amely az épület műszaki felmérésének részleteit tartalmazza. Legalább tízmilliárd forintot igényel a felújítás.
Inforádió, 2015. február 28. szombat, 21:33
Fotó: Napi.hu

2002-ben Orbán Viktor miniszterelnök és Mikola István akkori egészségügyi miniszter éppen a Sportkórház új épületszárnyának alapkőletételénél segédkezett. Akkor a kormányfő beszédében kiemelte : hogyha a magyar sport versenyben akar maradni vetélytársaival, akkor feltétlenül szükség van arra a háttérre, amit az új Sportkórház biztosít majd.

"2004-2005 az az időszak, amikor a világ dönteni fog arról, hogy a 2012-es olimpiát hol rendezik meg; és ha akkor számunkra szerencsés lesz a csillagok állása, akkor elmondhatjuk, hogy az olimpiai felkészüléshez szükséges egészségügyi sportegészségügyi intézmény már állni fog" - fogalmazott a miniszterelnök.

Mikola István pedig arról beszélt, hogy az új Sportkórház hadat üzen a mozgásszegény életmódnak.
"Ma a mozgásszegény életmód legalább olyan kártékony a népegészségre és egészségünkre nézve, mint a dohányzás" - hangsúlyozta az akkori egészségügyi miniszter.

A XXI. századi épület kialakítása 2002-ben megkezdődött, de a munkák 40-50 százalékos készültségnél még abban az évben leálltak. Azóta az intézményt fenyegette a megszüntetés, az ágyszám-csökkentés, utóbbi meg is történt. A vezetőség minden évben ígéretet kapott az építkezés befejezésére, de ez a mai napig nem történt meg.

Legalább tízmilliárd forint kell

Az Inforadió úgy tudja, az új épület visszabontása, és a további építkezés legalább 10 milliárd forintba kerülne, a műszerpark fejlesztésére pedig újabb milliárdokra lenne szükség.

Most viszont történhet előrelépés. Az Inforádió úgy tudja, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézet rekonstrukciójáról elindultak az egyeztetések. A sportért felelős államtitkárság és a kórház régóta dédelgetett álma a felújítás. Az intézmény főigazgatója két héten belül készíti el azt a dokumentumot, amely a műszaki felmérés, újratervezés és engedélyeztetéshez szükséges feladatokat tartalmazza. Információink szerint mindez a központi költségvetés egy milliárd forintjába kerülne.

Ezzel egy időben tárgyal a Testnevelési Egyetem és a felsőoktatási államtitkárság is. A Semmelweis Egyetemről levált intézmény kapná meg ugyanis a kórház egyes épületeit, ahol doppinglabort hoznának létre.

Ez lenne az új budapesti kórház?

Az egészségügyi államtitkárság sem ellenzi a felújítást, és ott felmerült, hogy ezzel a beruházással az új budapesti kórház tervét valósítanák meg. Másik kormányzati forrás ugyanakkor úgy vélte: az új fővárosi kórházat máshol fogják kialakítani. A sportkórházban a tervek szerint rehabilitációs, ortopédiai, sportsebészeti és intenzív ellátást igénylők számára helyeznének el több tucat ágyat, és bővülne az egynapos kezelésben részesülők ágyszáma is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.01 13:06

...az elmúlt 4 évben 400 mrd ment az egészségügy fejlesztésére ...,sok ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html