Milliárdokból új fociakadémiát épít az Orbán-kormány

Az Orbán-kabinet döntése szerint Kispesten új, utánpótlás-nevelő focicentrum épül 2,5 milliárd forintért, míg Pécsen 1,9 milliárdból létesül a nemzeti kosárlabda akadémia. A fociakadémia telkét a fővárosi önkormányzattól vette az állam 1,5 milliárdért.
Napi.hu, 2014. február 28. péntek, 18:28
Fotó: Napi.hu

A kormány pénteki határozatában döntött a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum (fociakadémia) megvalósítására irányuló beruházási programról, amelyre 2014 és 2015 között 2,5 milliárd forintot szánnak - derül ki a Magyar Közlönyből. Így Budapest XIX. kerületében, a Méta utca és a Gyáli patak közti telken új fociakadémia épülhet. A Fővárosi Közgyűlés a közelmúltban hagyta jóvá a Főkert Zrt. tulajdonában lévő telek értékesítését az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek, az értékbecslés szerinti nettó 1,5 milliárd forintos vételáron - derül ki a közgyűlési dokumentumokból.

A telken így:

  • 3 darab szabvány méretű, világítással rendelkező labdarúgópálya,
  • 1 darab szabvány méretű, világítással rendelkező műfüves labdarúgópálya,
  • 1 darab szabvány méretű labdarúgópálya,
  • 4 darab világítással rendelkező edzőpálya,
  • az akadémia kiszolgálásához szükséges öltöző és kiegészítő infrastruktúra épülhet.

Az utánpótlás centrum építtetője a központi költségvetési szervként működő Nemzeti Sportközpontok (NSK) lesz, és a telek is a vagyonkezelésébe kerül.

Kosárlabda akadémia is épül

A kormány egyúttal döntött a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia megvalósításáról és beruházási programjáról is, erre idén és jövőre 1,9 milliárd forintot szánnak. A program keretében egy új, három - 30-szor 16 méteres - pályával rendelkező kosárlabdacsarnok épül, 400 fős állandó lelátóval, kiszolgáló helységekkel és bővíthető mobil lelátóhellyel, valamint az akadémia működéséhez kapcsolódóan szállás és kiszolgáló létesítmények is létesülnek, illetve újítanak fel. A program építtetője és az ingatlanok vagyonkezelője szintén az NSK lesz, és a terveket is a Sportközpontok alkalmazásában álló tervezők, szakemberek készítik el - ehhez kapcsolódóan arról is döntött az Orbán-kormány, hogy 20 státusszal bővítsék az NSK közalkalmazotti létszámát.

A akadémiák beruházásaival összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekké nyilvánította a kormány. A kabinet egyúttal felhívta a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztost, hogy dolgozza ki a két akadémia üzemeltetési koncepcióját. A beruházások megvalósítására nem vonatkozik a költségvetési szervek eszközbeszerzési stopja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.03.06 14:52

Senki ne induljon ki az új aranycsapat tegnapi teljesítményéből.

Azért kellenek az akadémiákok, mert rosszak vagyunk.

S ha lesznek, akkor jók leszünk.

Vagy sem.

De hát, ugye, ha meg sem próbáljuk?

Kérdés: hány tornaterem hiányzik az országban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nakivagyok, 2014.03.06 14:25

Ingyenkonyhákkal jobban járna Magyarország egyes régiói
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.03.02 18:50

@Marzipan: 3 nemzedéket érintő probléma!Alapvető készségtárgyakat még mindíg osztályozunk, hogy egy életre elvegyük a gyerek kedvét a mozgástól, a zenétől, a képzőművészettől, hogy elvegyük az önbizalmát, hogy egy szorongó felnőtt legyen belőle.

Ez nem véletlen van így! a szorongó ember fél a hatalomtól.
Művelt emberre meg a Gumicsizmás bandájának amúgy sincs szüksége, mert még gondolatai támadnának...
Művészetekkel természettudományokkal amúgy sem kell foglalkozni, ott a hittan. Egy kisvárosi plébános elment odáig, hogy azért kell hittant kötelezően tanítani, hogy engedelmes, alázatos emberek nevelődjenek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2014.03.02 17:44

@Abbe:
De legalább bemutatná a bukfencet! (50 éves nő, 90 kilós)

Anyukával beszéltem tegnap, el van keseredve. Sajnálja a sikerélményre éhes kislányát, aki értelmes és szorgalmas, de a zsugor fejenállás nem megy neki.

Döbbenet számomra, hogy még mindíg itt tartunk, hogy aki jeles bizonyítványt akar, az felmenteti magát testnevelésből. Az én gyerekkoromban is ez volt, az egyik gyerekem is ezt az utat választotta, és most ez az unokakorú kislány került ilyen helyzetbe.

3 nemzedéket érintő probléma!Alapvető készségtárgyakat még mindíg osztályozunk, hogy egy életre elvegyük a gyerek kedvét a mozgástól, a zenétől, a képzőművészettől, hogy elvegyük az önbizalmát, hogy egy szorongó felnőtt legyen belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.03.02 14:51

@Marzipan: " Már általános iskola 2. osztályában stresszelve megy a gyerek iskolába, mert hármast kapott testnevelésből, mivel nem tudta a zsugor fejenállást meg a szabályos kislabda dobást.
Elkeserítő, hogy még mindíg, illetve már megint itt tart az oktatási rendszerünk. "

Mivel a bukfencmérnökök most nagy lovat kaptak maguk alá, a gyerek úgy védekezik ahogy tud. Több tucat olyan kórság létezik, amivel felmentést, vagy gyógytornát lehet elérni.
Megkérdeztem egyik rokongyerektől, hogy miért jár ezen az úton?
Azt mondta, hogy a hithű tesitanár valakinek tartja magát az iskolában a fidesz óta, Ő viszont nem engedheti meg magának, hogy a tanulmányi átlaga a tesi jegy miatt romoljon, ugyanis felvételiznie kell az egyetemre.
A heti 40 órát fizikai munkával töltő vízvezeték szerelő tanoncnak is van heti 5 óra bukfenctan. Hogy a szakmát mikor tanulja meg az kérdés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html