A lakásuk eladásából végtörlesztők dolgát jelentősen megnehezítette a tavaly év végén bejelentett törvénymódosítás, mely szerint a tulajdonosnak január 30-ig igazolni kell, hogy az összeg a rendelkezésére áll, s igazolásul kizárólag folyószámla, betétszámla kivonatot, vagy feltétlen és visszavonhatatlan kötelezettség vállaló nyilatkozatot (hitelígérvényt) fogadhatnak el. Sajnos nagy hiányossága a törvénynek, hogy a megkötött adásvételi szerződést nem sorolják ebbe a körbe - hívják fel a figyelmet az Openhouse Országos Ingatlanközvetítő Hálózat munkatársai.

A gyakorlatban ugyanis nagyon jellemző, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor, egy, akár több hónappal későbbi határidőt jelölnek ki a teljes vételár megfizetésére. Ennek számos oka lehet, például a vevő is hitelt vesz fel, vagy több lépcsőben járnak le a megtakarításai esetleg ő is a saját lakása eladásából kívánja fedezni a vételárat.

Így aztán előállhat az a helyzet, hogy a végtörleszteni kívánó eladó, a foglalóval már a zsebében, mégsem tudja a banknak megfelelően bizonyítani, hogy rendelkezésére áll majd a megfelelő összeg, hiszen "csak" egy adásvételi szerződése van arról, hogy majd pl. február 15-én megkapja a vételár fennmaradó részét. Ez a határidő az eredeti törvény szerint beleférne a 60 napos fizetési határidőbe, az új törvény előírása szerint viszont január 30-ig, tehát jóval a lehetséges legkésőbbi fizetési határidő előtt igazolnia kell az adósnak az összeg meglétét.

Ha meghiúsul az üzlet, a foglaló duplája visszajár

Ez a helyzet nagy bizonytalanságot keltett az ingatlanpiacon, hiszen ezáltal a végtörleszteni szándékozó ügyfél eleshet a végtörlesztés lehetőségétől abban az esetben, ha az ingatlanát megvásárolni kívánó személy nem fizeti ki a teljes vételárat január 30-ig. Másképpen ugyanis nem tudja igazolni hitelt érdemlően, hogy a fedezet rendelkezésére áll.

A végtörlesztés meghiúsulásán kívül azonban van még egy probléma. Ha az adásvételi szerződésben rögzített ár nem fedezi a napi árfolyamon kiszámított hitel összegét, akkor az eladó kénytelen elállni az adásvételi szerződéstől. Ez a helyzet a foglaló összegének kétszeresének visszafizetésére kötelezi az eladót.

PSZÁF állásfoglalást kértek

Mivel egyértelmű, hogy a jelenleg hatályos törvény nem alkalmazható minden élethelyzetre, az Openhouse Országos Ingatlanközvetítő Hálózat azzal a kérdéssel kereste meg hivatalosan Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét, hogy foglaljanak állást azzal kapcsolatban, hogy a bankok elfogadhassák a végtörlesztés önerejének igazolására a megkötött adásvételi szerződést. A levelet a törvény előterjesztőjének, Rogán Antalnak is eljuttatták -olvasható a szervezet közleményében.