Az új lakások fele - az előző évihez hasonlóan - a közép-magyarországi régióban épült. A január-szeptemberben kiadott építési engedélyek, év/év alapon a régióban 26,5 százalékkal emelkedtek, míg az ország egészében a bővülés mértéke ennél nagyobb (30,4 százalék) volt.

Budapesten az idei első három negyedévben 1474 új lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt, több mint háromtizeddel többre, mint egy éve ilyenkor. Az építtetői kör összetétele a tavalyihoz képest lényegében nem változott; a vállalkozások továbbra is az új lakások kétharmadára, míg a természetes személyek háromtizedére adtak megbízást.

Az átadott lakások építési célok, valamint építési formák szerinti összetétele alapvetően nem változott. A fővárosban továbbra is az értékesítésre szánt (68,6 százalék) és a többszintes többlakásos (69,2 százalék) építkezések szerepe a meghatározó.

Forrás: KSH

A fővárosban az év első kilenc hónapjában átadott lakások átlagosan 78,9 négyzetméteres alapterülettel épültek, 7,3 négyzetméterrel kisebbel, mint egy évvel korábban. A 60 négyzetméteresnél kisebb lakások aránya egyre nő. Míg tavaly ilyenkor a lakások mintegy négytizede, idén már a fele tartozott ide.

Az év első kilenc hónapjában 1069 új lakás építését engedélyezték, ez 257-tel több, mint egy évvel korábban.

Pest megyében az első kilenc hónapban 1079 új lakás épült, 37,8 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A növekedés az építtetői kör átrendeződésével járt együtt; a természetes személyek megbízásából épült lakások aránya számottevően (56,8 százalékról 72,1 százalékra) emelkedett, míg a vállalkozásoké 33 százalékról 27,7 százalékra mérséklődött. A saját használatra épült lakások aránya  52,2 százalékról 65,3 százaléka nőtt. Az építési formák közül változatlanul a családi házas építkezések dominálnak, részarányuk a tavalyi 74,6 százalékról nyolctized fölé emelkedett.

Forrás: KSH

A szobaszámot illetően a legjelentősebb változás a négy- és több szobások lakásoknál történt; arányuk a tavalyi 53 százalékról az év első kilenc hónapjában 60 százalék fölé emelkedett. Az egy szobásoké is valamelyest nőtt, míg a kettő és a három szobával épülteké mérséklődött. Az átlagos alapterület év/év alapon 8,6 négyzetméterrel nőtt, átlagosan 115,3  négyzetméterre.

A megyei építésügyi szakhatóságok 2014 első kilenc hónapjában 1417 új lakás építését engedélyezték, ez 264-el haladja meg az egy évvel ezelőttit.