A balatonszemesi képviselő-testület idén április 25-én határozatot fogadott el arról, hogy az egykor a Balatontourist által üzemeltetett, közvetlenül a Balaton partján található, 1,8 hektáros, ma már lelakatolt Lidó kemping területének harmadára lakópark épüljön, a telek tulajdonosa pedig 360 tonna aszfaltot ajánl fel az önkormányzatnak községfejlesztési hozzájárulásként, cserébe pedig az önkormányzat segítségét kérik az építési engedélyek megszerzésében - derül ki az ülés jegyzőkönyvéből.

Az ülésen Budás Sándor, a B.SZEM-ES Kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője fejti ki Takács József polgármesternek és a helyi képviselőknek, hogy 34 apartmant építenének és bíznak abban, hogy az építési engedélyt ilyen formában meg fogják kapni. "Olyan igény hangzott el, hogy az önkormányzat szeretne utat építeni, ehhez mintegy 360 tonna aszfaltra lenne szüksége. Ezt szintén felajánljuk az önkormányzat számára" - mondta a cégvezető. Ebből mintegy 1 kilométernyi út építhető.

A jegyzőkönyv szerint a polgármester és a képviselők előnyösnek tartják az üzletet, de leginkább azon aggódnak, mi lesz, ha az ingatlanos cég átveri őket. "Mi teljesítünk, de mi van akkor, ha a másik fél nem teljesít? Alá van írva a szerződés, megkapták az építési engedélyt, és azt mondják, bocs, de nincs pénzük. Előre vegyék meg az aszfaltot" - magyarázta Takács József polgármester. Az aggodalmak ellenére végül egyhangúlag megszavazta a balatonszemesi képviselő-testület, hogy a 360 tonna aszfaltért elintézik a cégnek az építési engedélyt, így a Lidó kemping területére lakópark épülhet.

Még pereltek is érte

Az építő B.SZEM-ES Kft. egyik tulajdonosa tehát a pécsi illetőségű Budás Sándor, a másik pedig a szintén pécsi Georgiou Grigorisz, aki egyrészt a Pécsi Görög önkormányzat elnöke, másrészt pedig a Castrum-Pécs Kft. nevű cég társtulajdonosa is. Ez a cég vette meg 2017-ben az MSZP pécsi székházát. Grigorisz mellett pedig tulajdonos még a Castrumban Lusztig Péter, aki szocialista parlamenti képviselő, operatív tiszt is volt, a rendszerváltás után pedig megyei rendőrkapitány.

Balatonszemes korábban még perelt is azért, hogy legyen kempingje. A Népszava 2017-ben írt arról, hogy perre ment a falu a Lidóért, a viharvert kemping értékesítése során ugyanis egy időre rejtélyes úton-módon eltűnt a Balaton-parti község elővásárlási joga az ingatlan-nyilvántartásból. A cikkben Takács József polgármester még azt mondta, ők egyenesen ragaszkodnak két kempingjük közül legalább a kisebbikhez.

Az 1,8 hektáros Lidó valóban jóval kisebb a nyolcszor akkora Vadvirág kempingnél. Most úgy tűnik, hogy egyik kemping sem marad meg. A balatonszemesi Vadvirág kemping helyén ugyanis luxusszálloda és 96 lakásos villapark épül, a zöldterület megszüntetését az új Balaton-törvény teszi lehetővé a főépítész szerint - írta a 24.hu. A helyi képviselő-testület augusztus 8-ai rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből derül ki, hogy a beruházó és az önkormányzat csak a Balaton-törvény hatálybalépésére várt azzal, hogy megkezdjék a szemesi Vadvirág kemping (a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist üzemeltet) beépítését. Az ülésen megszavazták a beépíthetőség megnövelését és a kemping kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását.