Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A panelek közül ebből az összegből Budán csak kisebb alapterületű lakásokra lehet szert tenni: a III. kerületben 38, míg a XI. kerületben már csak 33 négyzetméteresre. A XIII. kerületben szintén 38, a XIV. kerületben pedig 37 négyzetméterre elég ennyi pénz.

A külső pesti kerületekben azonban másfél, kétszobás lakás is vásárolható 30 millió forintért. Példaként említették, hogy Csepelen 46 négyzetméteres, a XVIII. kerületben 45, de a többi külső pesti kerületben is legalább 40 négyzetméteres panellakás kapható 30 millió forintért.

Az elemzésben kitértek a téglalakásokra is, amelyek közül a fővárosban egy 30 négyzetméteres ingatlan vásárolható meg 30 millió forintból az Otthon Centrum átlagolt, harmadik negyedéves adatai szerint. A belvárosban is hasonló nagyságú ingatlan vásárolható, ám a VII. kerületben már 35, a VIII. kerületben 36 négyzetméterre lenne elég ekkora összeg. Ezzel szemben a külső pesti - XIX. és XX. - kerületekben esetenként 40 négyzetméter feletti, másfél szobás lakást is találhat az, akinek ennyi pénze van. A X. kerületben Kőbánya térségében viszont már 47 négyzetméteres téglalakás is vásárolható 30 millió forintból.

Csepelen 57 négyzetméter is kijön 30 millióból

Aki maximum 30 millió forintból tud ingatlant vásárolni, elvileg családi házból tudja a legnagyobb alapterülettel rendelkezőt megvenni, átlagosan 50 négyzetméterest. Ugyanakkor jelezték, Budán hagyományosan kisebb lakás jön ki ennyiből: a III. kerületben csak 39 négyzetméteres, de a XVI. kerületben is csak 43 négyzetméteres házra elég ez az összeg. Csepelen viszont 57, Soroksáron pedig akár 74 négyzetméteres ház is reális lehetőség lehet 30 millió forintból.

Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy az ingatlan elhelyezkedése és állapota jelentős hatással van az árra. Másrészt a kisebb lakások rendszerint magasabb fajlagos áron cserélnek gazdát a piacon - jegyzi meg az OC közleményében.