Mire elég a csok? - friss elemzés érkezett

Megyénként és városonként hatalmas a szórás abban, hogy mire elég a csok. Van, ahol az ingatlan vételárának akár 60 százalékát is fedezi, másutt ugyanez az összeg legfeljebb a foglalóra elég - összegzi az adatokat az OTP Ingatlanpont elemzése.
Szepesi Anita, 2018. május 24. csütörtök, 17:27
Fotó: Shutterstock

Megyénként és városonként nagyon eltér, milyen önrészt kell letennie egy családnak az otthonteremtési kedvezmény mellé - mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A pontos elemzést némileg nehezíti, hogy a felhasznált KSH és NAV adatbázisból az utóbbi nem tartalmazza külön bontásban az újépítésű lakások forgalmát.

Az átlagos lakásárakat nézve 3-4 gyermek esetében a csok egy-egy használt lakás árának jellemzően harmadát-negyedét fedezi a megyeszékhelyeken. Az átlag azonban sok mindent elfed.

Salgótarjánban például egy négygyerekes család számára a kinézett használt ingatlan átlagosan a vételár 60 százalékát, háromgyerekes család esetében 48 százalékát fedezi a csok. Hasonló esetben Miskolcon 39 százalékát, de Békéscsabán, Kaposvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán és Zalaegerszegen is 25-35 százalékát.

A drágább nagyvárosokban, Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szombathelyen vagy Veszprémben 3-4 gyerek mellett a csok az átlaglakás árának 13-19 százalékát adja.

Összehasonlításul: Budapest drágább részein, az I., II., XII. és V.kerületben egy egy gyermekes családnak szimbolikus 1-2 százalékos támogatást jelent a használt ingatlanok piacán a csok. Ugyanezekben a városrészekben azért már tehetősebb szülők számára is "szemmel látható", a vételár 6-8 százalékát kitevő csok szerezhető, amennyiben négy gyermek születésére vállalkoznak, vagy már most nagycsaládosok. A főváros kevésbé felkapottabb részein a 3-4 gyermeket vállaló családok a használt lakás árának 13-19 százalékával számolhatnak családi otthontámogatási kedvezményként.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK