Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megyénként és városonként nagyon eltér, milyen önrészt kell letennie egy családnak az otthonteremtési kedvezmény mellé - mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A pontos elemzést némileg nehezíti, hogy a felhasznált KSH és NAV adatbázisból az utóbbi nem tartalmazza külön bontásban az újépítésű lakások forgalmát.

Az átlagos lakásárakat nézve 3-4 gyermek esetében a csok egy-egy használt lakás árának jellemzően harmadát-negyedét fedezi a megyeszékhelyeken. Az átlag azonban sok mindent elfed.

Salgótarjánban például egy négygyerekes család számára a kinézett használt ingatlan átlagosan a vételár 60 százalékát, háromgyerekes család esetében 48 százalékát fedezi a csok. Hasonló esetben Miskolcon 39 százalékát, de Békéscsabán, Kaposvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán és Zalaegerszegen is 25-35 százalékát.

A drágább nagyvárosokban, Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szombathelyen vagy Veszprémben 3-4 gyerek mellett a csok az átlaglakás árának 13-19 százalékát adja.

Összehasonlításul: Budapest drágább részein, az I., II., XII. és V.kerületben egy egy gyermekes családnak szimbolikus 1-2 százalékos támogatást jelent a használt ingatlanok piacán a csok. Ugyanezekben a városrészekben azért már tehetősebb szülők számára is "szemmel látható", a vételár 6-8 százalékát kitevő csok szerezhető, amennyiben négy gyermek születésére vállalkoznak, vagy már most nagycsaládosok. A főváros kevésbé felkapottabb részein a 3-4 gyermeket vállaló családok a használt lakás árának 13-19 százalékával számolhatnak családi otthontámogatási kedvezményként.

Fotó: Shutterstock