Mit mondanak a "királyi" ingatlanszakértők?

A pénzügyi válság által leginkább sújtott országokban - mint például Spanyolország, Portugália és Írország - magához tért az ingatlanpiac, és mostanra mind a bérlői, mind a befektetői oldalon erős a kereslet. Magyarországon 2011 óta először nőnek az igények, s a következő 12 hónapra is növekvő aktivitás várható - derül ki az RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) kereskedelmi ingatlanpiaci monitorjából.
Napi.hu, 2014. május 9. péntek, 15:39
Fotó: Stockfresh

A bérlői kereslet mostanra gyorsabb ütemben nő a kínálatnál, ez pedig középtávon az üresedési ráta csökkenését eredményezheti. A visszafogott kínálat ellenére azonban a bérleti díjak egyelőre változatlanok. A befektetői érdeklődés egyértelműen növekszik, különösen a kiskereskedelmi és az ipari szektorban, illetve a jelentős átalakítást, átpozícionálást igénylő nyomott áron hozzáférhető ingatlanok iránt - állapítja meg az elemzés.

Michael Smithing FRICS, az RICS Magyarország elnöke szerint a monitor legfrissebb eredménye is a magyarországi ingatlanpiac iránti bizalom erősödését tükrözi, összhangban a nemzetközi befektetők, illetve a helyi piaci szereplők növekvő optimizmusával. Bár a szektor aktivitása valószínűleg nem tér vissza a válság előtti időszakot jellemző virágzásba, a gazdasági növekedés stabilizálódásával együtt az üresedési ráta csökkenése határozottan várható. A szakértő a következő időszakot ideálisnak tartja ingatlan vásárlására vagy bérlésére, mivel valószínűleg mind a bérleti díjak, mind az ingatlan árak emelkedni fognak a növekvő kereslet hatására.

Az RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) számos ország kereskedelmi ingatlan piacát vizsgálva negyedévente felmérést készít RICS Commercial Property Monitor címmel. A kutatás célja, hogy összehasonlítható mérőszámot állítson fel, amely a kereskedelmi ingatlanok piacán aktuálisan uralkodó hangulatot tükrözi.

Elfogynak a befektetési célpontok

Csoma András MRICS, az RICS Magyarország elnökségének tagja szerint a befektetési aktivitás élénkülésének nem csak a kedvező nemzetközi piaci hangulat adhat lendületet, de a tranzakciókról folytatott tárgyalások is. Miközben rövid távon nem számolhatunk a befektetési hozamszintek jelentős esésével, a fejlett piacokon és a szűkebb régióban bekövetkezett hozamcsökkenés miatt a befektetők egyre nehezebben találnak megfelelő befektetési célpontokat. Magyarország relatív vonzereje így egy olyan időszakban nő (a magyar hozamok nem csak a fejlett európai, de a régiós országok hozamait is jelentős mértékben meghaladják), amikor a nemzetközi viszonylatban befektetésre váró vagyontömeg újabb csúcsokat dönt.

Mindeközben az ország makromutatói továbbra is stabil, enyhén javuló képet mutatnak, és a befektetőknek a választások miatti egyedi kockázati tényezővel sem kell már számolniuk. Csikós Sarolta MRICS, az RICS Magyarország elnökségi tagja szerint az irodapiaci kihasználatlansági mutató azért nem csökken még, mert a bérlők jelentős része egyelőre csak újratárgyalja a bérleti feltételeit. Ennek pedig sokszor a terület csökkenése az eredménye. Az új bérlői tranzakciók átlagos mérete még mindig kevesebb mint 500 négyzetméter.

Az RICS monitor most először Bulgária, Csehország és Románia piacát is vizsgálta, s ugyan országonként és szektoronként eltérő mértékben, de mindenhol pozitív hangulatot mért.

HOZZÁSZÓLÁSOK