A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az mfo termékek közötti választás megkönnyítése érdekében 2021. márciusában elindította a biztosításokat az ügyfelek egyéni igényei alapján összehasonlító oldalt, amelyet indulása óta több mint tízezer alkalommal látogattak meg az mfo iránt érdeklődők. 

Az oldal új, kényelmi funkcióval bővült, már több lakásbiztosítás esetében is lehetőség van arra, hogy az ügyfelek a kiválasztott termék megkötését a biztosító online felületére átnavigálva a már megadott adatok ismételt rögzítése nélkül kezdeményezhessék. Az összehasonlító oldalon az online kötés funkció bővítése folyamatos, így a közeljövőben még több mfo-termék esetében lesz elérhető.

Így lehet váltani

Az ügyfeleknek a meglévő lakásbiztosítási terméküket érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni az egyéni igényeik alapján. Az ügyfelek a meglévő termékeiket – a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz hasonlóan – 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak mfo-termékre váltani.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások kedvező díjért az eddiginél magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek, fölösleges többletszolgáltatások- és kiadások nélkül, egyszerűen összehasonlítható módon, miközben a biztosítási szerződés egésze alatt ügyfélbarát kiszolgálást garantálnak.

Az mfo alapcsomagja elemi károkra, illetve egyéb, a háztartásokat egzisztenciájukban alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatok (pl. betörés, csőtörés) ellen nyújt fedezetet. Az alapcsomag tartalmát (szűkített kizárásokkal) az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve.

Kiegészítő fedezetként a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó, gyakoribb káresemények is biztosíthatók, amelyek egységes megnevezését szintén a jegybank határozta meg a könnyebb összevethetőség érdekében. Ezeken túl további káresemények biztosítására is vállalkozhat az adott biztosító.

Gyorsabb a kárrendezés

Az ügyfél egzisztenciális helyzetét fenyegető károk esetén a biztosítók rendkívüli kárfelmérési és kárrendezési eljárást alkalmaznak. A kárrendezés időtartalma 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, e fölött 10 munkanap lehet csak. A lakásbiztosítás (a megkötése utáni 4. negyedévtől) 30 napos felmondási határidővel, naptári negyedév végére felmondható.

A termékről további részletes információ a jegybank honlapjának mfo aloldalán érhető el.

Az mfo-kalkulátor mostani fejlesztése is illeszkedik ahhoz az elváráshoz, hogy a biztosítóval való kommunikáció, a kárbejelentés és a kárrendezés teljes folyamata digitálisan is legyen elvégezhető az ügyfeleknek.