Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MNB vezetése a jegybanktörvénnyel összhangban megfogalmazott alapokmányában foglaltak szerint arra törekszik, hogy a monetáris politika felelős irányításával hozzájáruljon a fenntartható gazdasági növekedés feltételeinek megteremtéséhez, és a társadalmi jólét növeléséhez. Az MNB - fenntartható pozitív eredmény esetén, annak mértékéig - a gazdálkodásra vonatkozó jogszabályokat betartva szabadon dönt arról, hogy ezt a stratégiáját miként valósítja meg.

A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet az MNB közösségi célokra fordít, ezzel közösségi, nemzeti vagyont teremtve - indokolta a már eddig is nettó 20 milliárd forintra rúgó ingatlanvásárlásait újabb közleményében a jegybank.

Máshol is ez a módi

Az MNB ingatlanvásárlási gyakorlata megegyezik a központi bankok nemzetközi gyakorlatával - írja az MNB. A német jegybank több üdülőt, Berlinben vendégházat és két képző- és tréningközpontot üzemeltet, emellett művészeti gyűjteménnyel, valamint érem- és bankjegygyűjteményt tartalmazó pénztörténeti központtal rendelkezik.

Az osztrák jegybank sport- és tréningközpontot, illetve banktörténeti múzeumot működtet Bécsben, míg a lengyel központi bank három üdülő- és szabadidő központot tart fent. A Bank of England művészeti gyűjteménye mellett nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, és a Központi Banki Tanulmányok Központjának üzemeltetésével támogatja a brit pénzügyi képzést. Ugyancsak képzési céllal hozta létre oktatási intézetét a francia központi bank is.

Az elmúlt hetekben több hazai médiumban is számos alkalommal bírálta az MNB ingatlanvásárlásait a jelenleg a Magyar Liberális Párt színeiben politizáló Bodnár Zoltán, aki korábban a jegybank alelnökeként is tevékenykedett. Bodnár Zoltán jegybanki alelnöki működésének időszakában az MNB lényegesen több saját tulajdonú ingatlannal rendelkezett, mint most: 1995 és 1998 között a jegybank 18 darab, a dolgozók rekreációját szolgáló üdülőtulajdonnal rendelkezett, melyek között két horvátországi ingatlan is volt. Ehhez képest az MNB jelen pillanatban 4 saját tulajdonú ingatlannal rendelkezik, két ingatlan esetében pedig az adásvételi szerződés már aláírásra került, de a birtokbavétel még nem történt meg - áll a jegybank közleményében.

Mindenkitől függetlenül vásárolnak

A jegybanktörvény értelmében az MNB a törvényben foglalt feladatai végrehajtása során csak a jogszabályoknak van alárendelve, így ingatlanvásárlásra vonatkozó, illetve más döntéseit a kormánytól, az ellenzéki pártoktól és a pénzpiaci lobbiktól függetlenül hozza meg. Az MNB minden, a függetlenségét sértő, vagy korlátozni próbáló pártpolitikai nyomásgyakorlást visszautasít - írj a Matolcsy György vezette MNB.

90 milliárdot költhetnek ingatlanokra

Az MNB legutóbb árverésen, 2,7 milliárd forintért vásárolt egy Budapest II. kerület, Pusztaszeri úton található, 25 ezer négyzetméteres ingatlant a Magyar Tudományos Akadémiától, ezt az MTA korábban természettudományi kutatóközpontként üzemeltetett. A jegybank a társadalmi felelősségvállalási programjában meghatározott célokkal összhangban, a szükséges átalakításokat, fejlesztéseket követően képzési, oktatási, kutatási és konferencia központként kívánja hasznosítani.
Ezt megelőzően, tavaly decemberben az MNB egyik alapítványa két ingatlant vásárolt a budapesti Várnegyedben, ahol felújítás után oktatási és rendezvényközpontot, valamint angol nyelvű doktori iskolát alakítanak ki. Az ingatlanhoz nettó 11,2 millió euró (3,42 milliárd forint) vételáron jutott a jegybank.
Nyáron nettó 45,3 millió euró (mintegy 13,6 milliárd forint+áfa) összegért a budapesti Eiffel Palace irodaházat (fenti képünkön) vették meg az MNB, azt megelőzően pedig a kastélyszállóként működő tiszaroffi Borbély-kúriát, 415 millió forintért.

A HVG információi szerint az MNB ingatlanvásárlásokra 50 milliárd forintot, míg épület-felújításokra 40 milliárdos keretet különített el.