Félrevezető, hamis látszatot keltő, alapvetően téves megállapításokat és következtetéseket tartalmazó cikket tett közzé ma az atlatszo.hu, amiért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) helyreigazítást kér a portáltól - közölte a Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter vezette intézmény.

Eszerint a cikkben szereplő állításokkal ellentétben az MNB az ingatlanvásárlás előkészítése és lebonyolítása során nagy körültekintéssel és a jogszabályok betartásával járt el. Ennek megfelelően a budapesti Eiffel Palace irodaház megvételét teljes körű jogi átvilágítás és az ingatlan befektetési értékének megtérülési számításokon alapuló meghatározása előzte meg. Az ingatlan befektetési értékének meghatározására a jegybank a KPMG-t kérte fel, amely a szakvéleményét - a hírportál állításával szemben - nemzetközi sztenderek szerinti módszertan alapján készítette el. Az elkészült értékmeghatározás hozamszámításon alapult, tekintettel arra, hogy egyrészt a piaci összehasonlító adatokon alapuló módszer a megvásárolt ingatlan egyedi jellege folytán nem volt alkalmazható, másrészt az ingatlan 70 százalék körüli arányban, több mint tíz éves időtartamú bérleti szerződések alapján hasznosított, ezért hozamszámítás alapján lehetett az ingatlan értékét meghatározni. Az MNB az ilyen módon kalkulált befektetési érték alatt, tisztességes áron vásárolta meg az ingatlant - magyarázta hosszasan a tavaly a PSZÁF-ot is magába olvasztó, idén soha nem látott nyereséget tervező intézmény.

Mindezek mellett a befektetés hosszú távon elősegíti az MNB eredményes gazdálkodását, hozzájárul tehát ahhoz, hogy a következő években se terhelje veszteség megtérítési kötelezettséggel a költségvetést - ismétet meg sokadjára a jegybanki kommunikáció.

A múlt évet az MNB 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, a jegybank beruházásai, így az Eiffel Palace irodaház megvásárlása, nem jelentenek terhet a központi költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek. Az ingatlant az MNB magyarországi társaságtól vásárolta, amelynek tulajdonosi háttere rendezett, a tulajdonosok egyrészt ingatlanpiaci befektetők, másrészt az Eiffel Palace Kft. ügyvezetője.

Az ingatlan megvásárlásakor fontos szempont volt, hogy a kiemelkedően magas műszaki színvonalú irodaház, mint a főváros által építészeti örökségvédelem alá helyezett, egyedi védettségű épülete, több külföldi befektető komoly érdeklődése ellenére továbbra is magyar tulajdonban maradhatott, gyarapítva ezzel az MNB által kezelt közvagyont - olvasható a közleményben.